Romania Libera, Transilvania: Castorul a reaparut in Lunca Muresului Inferior

Specia de rozatoare disparuse in urma cu aproape doua secole din zona Angajatii Directiei Silvice Arad au gasit urme de castori in zona Luncii Muresului Inferior, loc de unde aceste animale au disparut in urma cu aproximativ 170 de ani.

Potrivit directorului Parcului National Lunca Muresului, Ovidiu Parv, dupa urmele descoperite, in arealul dintre localitatile Pecica si Semlac, ar putea fi vorba de prezenta a unu sau trei castori.

"Castorul este un animal ierbivor, iar urmele pe care le-am gasit sunt facute cu siguranta de acest animal, care are obiceiul sa roada pomul in forma de trunchi de con, fapt care nu se mai intalneste la alte animale. De regula, pomii rosi de castori sunt plopii si salciile. Ultimul exemplar de castor a disparut din Lunca Muresului in anul 1829", a declarat, ieri, Ovidiu Parv.

Directorul Parcului National Lunca Muresului sustine ca exista doua ipoteze cu privire la aparitia castorului. "Reaparitia lui se poate datora reintroducerii sale intre anii 1991si 1993 pe raul Tisa de catre unguri sau ca urmare a unui proiect derulat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Brasov, care avea ca scop reintroducerea castorului in tara noastra. Inclin sa cred ca varianta a doua este mai plauzibila, deoarece este mai recenta si s-a intamplat chiar pe raul Mures. Dupa o reintroducere reusita in anul 1998 pe raul Olt si pe Dunare a urmat si reintroducerea acestei specii pe raul Mures", a mentionat Parv.

Ca sector pentru reintroducere a fost aleasa o zona de cativa kilometri lungime in aval si amonte de localitatea Barzava, unde, in anul 2002, au fost eliberate peste 20 de exemplare. Castorii au fost adusi din Germania si au fost eliberati intr-un habitat considerat extrem de favorabil pentru inmultirea acestora. Prezenta acestor animale a fost semnalata in anii care au urmat pe raul Mures si in judetul Hunedoara, dar si in zona Lipova.
"Este un animal strict erbivor care poate afecta in mica proportie culturile agricole. Deoarece este o specie protejata la nivel european, Parcul Natural Lunca Muresului va avea o preocupare sporita in vederea conservarii castorului", mai a spus Ovidiu Parv.

CALITATI

Castorul indeplineste un rol ecologic major in reglarea debitului raurilor, prin minibarajele pe care le construieste. Cauza disparitiei castorului a fost vanarea lui pentru carne, blana si castoreum. Grasimea de castor si secretia glandelor anale (castoreumul) erau folosite ca panaceu. In Transilvania, blana de castor se numea hoda si era un dar de pret pentru mireasa. La sfarsitul secolului al XIX-lea, castorul a disparut de pe teritoriul tarii noastre.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri