Judetul Alba se confrunta cu cea mai secetoasa primavara din ultimele trei decenii. Directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Alba, Gheorghe Lazea, a declarat ca nu isi aduce aminte sa se fi inregistrat o asemenea seceta in timpul primaverii cel putin din 1980 incoace.
Specialistii sustin ca precipitatiile acumulate in ultimele luni in Alba insumeaza mai putin de un sfert din cantitatea necesara. Majoritatea
precipitatiilor din acest an au fost inregistrate pana in 15 martie, iar dupa aceasta data, care coincide cu perioada de infiintare a culturilor de primavara si de dezvoltare a culturilor infiintate in toamna, cantitatea de precipitatii a fost foarte redusa. Astfel, in luna martie, media lunara a fost de 10,3 litri pe metru patrat, in aprilie de 15,5 litri pe metru patrat, iar in prima parte a lunii mai, de 4,9 litri pe metru patrat.
In plus, doar 5% din suprafetele insamantate in judetul Alba sunt si asigurate, iar potrivit actualelor reglementari doar pentru aceste culturi s-ar putea acorda despagubiri. In alta ordine de idei, toate statiile de irigatii din Alba au fost dezafectate in urma cu mai multi ani, din cauza inexistentei cererilor de furnizare a apei pentru punerea in functiune a aspersoarelor de catre agricultori.
Practic, la ora actuala, cu o exceptie, nici un hectar de teren agricol din judetul Alba nu este irigat, cu toate ca exista o suprafata totala de peste 2.400 hectare amenajata cu sisteme de irigatii. O singura asociatie din apropiere din Aiud, la Radesti, isi iriga, pe costuri proprii, cateva zeci de hectare cultivate cu hamei.