Protectia mediului a intrat pe lista de prioritati a guvernantilor o data cu negocierile de aderare. In ultima legislatura a reusit sa capteze atentia opiniei publice din motive mai degraba conflictuale decat a unei preocupari constante si larg raspandite in toate paturile sociale.
Taxa de prima inmatriculare impusa initial de Guvernul Tariceanu cu scopul de a-i proteja de concurenta pe producatorii si importatorii romani a trebuit sa isi schimbe numele de indata ce protestele au ajuns la Bruxelles. Dupa aderare, taxa a supravietuit imbracand alta argumentatie, cea legata de protectia mediului. Inainte de criza financiara, protectia mediului si reducerea emisiilor poluante figurau printre prioritati.
O alta controversa legata de mediu priveste proiectul Rosia Montana Gold Corporation de exploatare a aurului din Muntii Apuseni. Disputa, inceputa in 1999-2000 a capatat accente europene in ultimii ani si a adus umar la umar UDMR si PRM in elaborarea unui proiect de lege anticianuri.
O serie de hotarari judecatoresti a stins in cele din urma scandalul. O disputa mai putin mediatizata, dar la fel de semnificativa este cea care inconjoara fabrica de formaldehida Kronospan de la Sebes/Alba. Pe fondul controversei a avut loc primul referendum intr-o problema de mediu organizat vreodata in Romania.
Parcurile amenintate din Bucuresti au fost si ele prilej de argumentatii ecologiste. Romanul inceput cu Parcul Bordei are toate sansele sa continue cu noi episoade, avand in vedere ca si alte parcuri din Bucuresti cuprind portiuni revendincate si ulterior vandute unor dezvoltatori imobiliari.
PD-L: Curatenie in localitati
Considera ca aplicarea legislatiei de tip european a fost blocata in ultimii doi ani (prin plecarea de la Ministerul Mediului a Sulfinei Barbu si inlocuirea ei cu Attila Korodi).
Constata ca numai 52% din cetateni au acces la surse sigure de apa potabila si la sisteme de canalizare/epurare a apelor uzate. Promite ca in urmatorii patru ani accesul la aceste facilitati va creste pana la 70%.
Promite ca pana in 2012 toate localitatile cu mai mult de 2.000 de locuitori vor avea servicii de salubrizare si ca in toate localitatile cu peste 5.000 de locuitori colectarea gunoiului se va face selectiv pentru reciclare.
Sustine ca tintele asumate prin tratatul de aderare privind colectarea si valorificarea echipamentelor electronice uzate este de sub 10%; gradul de folosire a fondurilor europene pentru infrastructura de mediu este de sub 5%.
Isi asuma aplicarea unui Program National de Actiune pentru Mediu si Sanatate.
Finantarea cu prioritate a investitiilor de mediu in zonele critice dupa identificarea siturilor contaminate si a zonelor economice abandonate. Eficienta energetica, folosirea resurselor de energie regenerabila, respectarea angajamentelor de reducere a emisiilor poluante.
PNL: Protectia padurilor
Biodiversitatea poate fi argumentul forte al Romaniei atat din perspectiva conservarii patrimoniului natural al Europei, cat si a reducerii emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera. Programul european "Natura 2000" trebuie aplicat in integralitatea lui.
Reducerea defrisarilor, impaduriri masive, replantarea terenurilor degradate. Introducerea unui capitol in Codul Penal pentru sanctiunea infractiunilor impotriva mediului. Infiintarea jandarmeriei turistice pentru protectia parcurilor nationale. Romania trebuie sa-si respecte participarea la programul Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor poluante si de folosire a energiei regenerabile in proportie de 20% din consumul total, ambele obiective pana in 2020. Promite inlesniri fiscale pentru investitiile in tehnologii nepoluante.
Transfer masiv de la transportul rutier la cel pe calea ferata, taxarea vehiculelor in functie de emisiile de CO2, continuarea sistemului de compensari pentru cei care renunta la masinile poluante. Interzicerea culturilor modificate genetic. Reciclarea moderna a deseurilor, programe privind calitatea apei, solului si resurselor naturale.
PSD-PC: Nou Plan de Actiune
Planul propus de Alianta PSD±PC insista asupra economiei de energie, concomitent cu reducerea substantiala a facturilor la gaz si energie electrica (50%, respectiv 30%).
Isi asuma reducerea cu 40% a consumului de energie din orase prin programe de economisire.
Continuarea accelerata a programului de energie nucleara. Reactoarele 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda vor mari proportia energiei nucleare in consumul total la 35%.
Apa si canalizare in toate localitatile prin finalizarea la nivel national a tuturor lucrarilor de alimentare cu apa si a lucrarilor de canalizare.
Constata ca Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste folosirea resurselor energetice nepoluante; isi propune un salt in fruntea clasamentului prin stimularea folosirii energiei solare si a bioenergiei.
"Ne angajam ca in urmatorii ani sa impadurim un milion de hectare", este esenta viitorului Program National de Impaduriri.