Romania libera: Taxa pentru pungile de plastic, de la 1 ianuarie

Pentru a descuraja utilizarea clasicelor pungi din plastic si pentru a proteja mediul, Guvernul a introdus, de la 1 ianuarie 2009, o taxa pentru fiecare sacosa distribuita de comercianti si care nu este din material biodegradabil.

Introducerea unei taxe, denumita ecotaxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile, potrivit notei de fundamentare a Ordonantei Guvernului nr. 25 din anul 2008. Incepand cu 1 ianuarie 2009, toti operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje vor fi taxati cu 0,2 lei per bucata. Ecotaxa, care va fi incasata de la cei care introduc pe piata astfel de ambalaje, va fi directionata catre Administratia Fondului de Mediu.

In acelasi timp, o alta obligatie a comerciantilor este aceea de a afisa la loc vizibil valoarea acestei ecotaxe in vederea informarii consumatorilor. Prin aceste masuri, autoritatile incearca sa-i determine atat pe comercianti, cat si pe consumatori sa foloseasca pungi din materiale biodegradabile si reciclabile (de exemplu, hartia), in locul celor din plastic, care dupa o scurta utilizare sunt aruncate la gunoi si se transforma in deseuri periculoase care pun in pericol atat viata oamenilor, cat si a animalelor. S-a estimat ca 20% din deseurile de plastic care polueaza planeta sunt, de fapt, pungi primite, gratuit, de la magazine.

Conform unui studiu elaborat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, un roman foloseste aproximativ 250 de pungi de plastic intr-un an.
 

spot_img

Ultimele știri