Poluarea sonora alaturi de cea chimica le dau mari batai de cap bucurestenilor. Municipalitatea a realizat un plan de actiune privind zgomotul urban si a propus mai multe solutii de reducere a vacarmului din oras. Masurile vor fi supuse dezbaterii publice intr-o sedinta care are loc astazi. Planul Primariei Capitalei este
prima strategie in acest domeniu realizata la nivelul unui oras din Romania.
Principalele surse de poluare fonica identificate in Bucuresti sunt strazile aglomerate, coridoarele feroviare si cele aeriene. Pentru a se reduce zgomotul de pe arterele de circulatie aglomerate ar trebui realizate suprafete de rulare de calitate, caile de rulare a tramvaielor trebuie sa fie modernizate, la fel si cele de tren. Pe timpul noptii, zgomotul produs in zona aeroporturilor se poate reduce prin impunerea de interdictii aeriene si proiectarea locuintelor in asa fel incat sa fie mai bine izolate fonic. Primarul va putea aplica principiul "poluatorul plateste" pentru cei afectati de zgomotul aerian si va cere instalarea de bariere de zgomot "fotovoltaice" pentru a ecrana drumurile si caile ferate producatoare de zgomot.
Alte masuri sunt extinderea suprafetelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile unde aceasta masura s-ar dovedi utila si incurajarea utilizarii vehiculelor silentioase. soferii ar putea contribui si ei la reducerea zgomotului prin imbunatatirea stilului de condus cu ajutorul lectiilor speciale.
Fond de zgomot
Edilii au in plan constituirea unui fond de zgomot din care sa se finanteze proiectele de reducere a poluarii sonore. In afara de acesta va mai exista un fond de conversie, prin care sa se aloce bani pentru proiectele de izolare a locuintelor si o mai buna planificare urbana, astfel incat zonele cu densitate mare de populatie sa aiba in vecinatate spatii linistite, departe de trafic.