In perioada 26 – 27 octombrie 2010, ONG Mare Nostrum a organizat seminarul dedicat dezbaterii Planului Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, adoptat in 2009.
Activitatea a constat in dezbaterea aspectelor legate de stadiul implementarii Planului Strategic de Actiune din anul 1996, dar si a celui din 2009, precum si aspecte referitoare la starea mediului marin si la importanta implicarii si constientizarii publicului, cu privire la necesitatea protejarii Marii Negre.
Unele dintre cele mai semnificative propuneri rezultate sunt urmatoarele: modernizarea statiei de epurare Eforie Sud si prelungirea, in mare, a tuturor conductelor de deversare a apelor epurate; preluarea selectiva a deseurilor direct de la sursa, incluzand atat deseurile generate, in orasele de coasta, cat si pe cele generate de nave, pe mare; reconversia profesionala a pescarilor, catre variante de valorificare a resurselor marine, fara a dauna mediului inconjurator (activitati eco – turistice de tip scuba diving, dolphin watching, bird watching etc.).
De asemenea, au fost propuse promovarea, in randul elevilor si profesorilor, a programului educational Black Sea Box, care va fi tiparit in limbile celor 6 tari riverane, si aplicarea unui management mai eficient al comunicarii de catre actorii importanti, in educatie si participare publica, in vederea diseminarii proiectelor de mediu de succes.
„Acest plan regional va fi transpus intr-un plan national, care va conduce la particularizarea obiectivelor Planului Strategic de Actiune, pentru Romania", a declarat Mihaela Candea, director exe-cutiv ONG Mare Nostrum.