Dupa problemele generate de lipsa subventiilor pentru fertilizarea cu ingrasaminte chimice a culturilor agricole, fermierii se vad nevoiti sa faca fata inca unei provocari, lipsa precipitatiilor si temperaturile ridicate prognozate pentru urmatoarele trei luni, care ar putea compromite aproape in totalitate productia agricola din acest an.
Specialistii din agricultura sustin ca seceta ameninta culturile din mai multe zone ale tarii, iar sute de mii de hectare de culturi agricole vor fi compromise in acest an, din cauza secetei si lipsei irigatiilor. Producatorii agricoli sustin ca, in conditiile in care se va mentine actuala prognoza meteo, pana la 80-90% din productia de cereale ar putea fi compromisa.
Starea actuala a culturilor agricole a determinat autoritatile sa creasca cu aproape o treime suprafata de teren agricol care urmeaza sa fie irigata. Guvernul a aprobat suplimentarea suprafetei ce poate fi irigata cu 200.000 de hectare, aceasta urmand sa ajunga la un total de 760.000 de hectare, ca parte a strategiei antiseceta.
"Ieri, la sedinta de Guvern, am primit aprobarea din partea Guvernului si toata lumea a fost de acord sa suplimentam suprafata care poate fi irigata cu 200.000 de hectare. Asta nu inseamna ca le vom si iriga pe toate, noi nu putem sa irigam zone care nu au fost irigate niciodata, noi reabilitam ceea ce am avut", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Costul strategiei antiseceta elaborate de Guvern este de 100 milioane de lei. Fermierii sustin insa ca masura este tardiva si nu limiteaza pierderile.
"In acest moment, masurile propuse de Guvern sunt tardive si nu vor limita pierderile producatorilor agricoli.
Din datele pe care le avem, pana in prezent au fost irigate culturile de pe o suprafata de numai 200.000 de hectare din cauza disfunctionalitatilor tehnice si administrative ale sistemului de irigatii", ne-a declarat Nicolae stefan, presedintele Agrostar. Potrivit acestuia, zonele care au fost irigate sunt in general judetele din sudul tarii, unde functioneaza cele mai mari asociatii agricole, cu potential financiar mai ridicat. seful Agrostar a estimat ca 50% din productia de grau si orz va fi compromisa si 80-90% – culturile de porumb si floarea soarelui.
Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca instalatiile de irigare functioneaza in prezent pentru 563.000 hectare de teren agricol din 20 de judete din tara.
"Cele 563.000 hec-tare propuse pentru irigatii sunt cuprinse in 20 de judete, in care la ora actuala se iriga. Activitatea de irigatii a inceput pe 15 aprilie in Braila si continua in celelalte judete", ne-a declarat Valentin Apostol, directorul in cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta a dat ca exemplu judetele Braila, cu o suprafata propusa pentru irigatii de 41.000 de hectare, Ialomita (10.000 hectare), Galati (6.500 hectare), Tulcea (3.000 hectare), Dolj (4.200 hectare). Alte judete precum Buzau, Calarasi, Tulcea, Constanta vor beneficia de o su-plimentare a suprafetelor care vor fi irigate, mai spune Apostol.