Romania Libera: Risc de poluare toxica a Deltei

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii trec cinci kilometri dintr-o conducta prin care uzina de alumina din Tulcea pompeaza zilnic slamul toxic spre halda din vecinatatea satului Mineri. Desi prefectul spune ca nu exista nici un pericol, primarii din zona atrag atentia asupraa problemelor de mediu deja existente si asupra unui posibil dezastru ecologic, asemanator cu cel din Ungaria.

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune ca transportul slamului prin conducte se face de zeci de ani. "Au existat multe avarii, acestea s-au rarit in ultimii ani. Am solicitat celor care vor emite noua autorizatie integrata de mediu pentru Alum sa impuna acord de mediu de la ARBDD. In respectivul acord vom impune conditii severe pentru a stopa astfel de poluari si alte situatii care ar putea afecta fauna si flora din vecinatatea haldei si a uzinei", a declarat acesta.

Precizam ca autoritatile de mediu au decis, acum doi ani, ca halda de slam din Tulcea, cu continut toxic similar cu cel de la uzina din Ungaria care a otravit mai multe localitati din tara vecina, nu ar avea vreo legatura cu uzina Alum, care produce urgia rosie. Astfel, s-a evitat solicitarea unei autorizatii de la ARBDD pentru cei cinci kilometri de conducte amplasate pe teritoriul rezervatiei.

Autorizatia de mediu expira peste doua luni

Viorica Basca, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, a dezvalit, ca autorizatia de mediu a uzinei de alumina din Tulcea expira peste doua luni si ca trebuie sa obtina o noua autorizatie de mediu, pana la finele acestui an, pentru a continua activitatea.

"De aceasta data, nu se vor mai elibera pentru aceasta societate doua autorizatii de mediu, cum exista acum, una pentru uzina propriu-zisa si alta pentru halda de slam. Halda de slam si traseul de transport vor fi tratate ca un intreg impreuna cu uzina, iar impactul de mediu va fi reanalizat", a precizat acesta.

„Rog presa sa inchida acest subiect"

Vasile Gudu, prefectul judetului Tulcea, a afirmat intr-o conferinta de presa ca "ingrijorarea populatiei privind producerea unei poluari cu slam la Alum nu este justificata. Specialistii au efectuat controale la halda de slam din Valea lui Flam si garanteaza ca situatia este sub control.

Nu exista scurgeri de slam si nici risc de a se produce vreo poluare. Rog presa sa inchida acest subiect pentru a nu determina teama in randul populatiei". Localnicii din satul Mineri il contrazic pe prefectul Gudu, afirmand ca halda de slam le creeaza mari probleme.

Nicolaie Cosovei, primarul comunei Somova, de care apartine satul Mineri, spune ca "lesia de soda din halda a ajuns in fantani, iar apa este nepotabila. Cand bate vantul, gospodariile localnicilor se umplu cu praf rosu, foarte toxic din acest depozit. Halda de la Mineri ar trebui sa fie inchisa imediat, sa nu mai fie reautorizata".

spot_img

Ultimele știri