Bilantul pagubelor provocate de inundatii, realizat de Ministerul de Interne, indica vineri la pranz 498 de case prabusite. Ieri, la ora 12, numarul total al caselor distruse se ridica la 800, potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu. "Nu vreau ca iarna sa-i prinda pe oameni dormind in corturi sau in alte locuri improvizate", a declarat seful Guvernului, promitandu-le sinistratilor atat reconstructia caselor cazute, in procedura de urgenta, cat si repararea celor avariate.
In timp ce politologii apreciaza ca sinistratii din acest an electoral au noroc, deoarece "politicienii sunt mai sensibili si mai reactivi", expertii in politici publice sustin ca generozitatea guvernamentala poate provoca neplaceri cu iz penal din cauza "abuzului de fonduri" necesare reconstructiei.
Premierul Tariceanu a cerut Ministerului Lucrarilor Publice sa inceapa, chiar de saptamana viitoare, achizitia materialelor de constructie necesare refacerii caselor prin licitatii organizate la Bursa de Marfuri, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori, precum si angajarea unor firme de constructii. El a explicat ca oamenii trebuie adapostiti inainte de venirea iernii si, din acest motiv, Guvernul nu poate astepta trei luni pentru a face achizitiile publice, conform procedurilor legale. "Suntem intr-o situatie de urgenta. Reconstructia caselor este o prioritate pentru Guvern", a explicat seful Executivului. Tariceanu a mai spus ca tinerii ale caror case s-au prabusit vor primi materiale de constructie de la Guvern pentru a-si reconstrui singuri casele, in timp ce familiile de varstnici vor fi ajutate de autoritatile centrale si locale sa-si ridice noile locuinte.
Solidaritate gresit inteleasa
Specialistii in politici publice sustin ca guvernele Romanei care au acceptat sa reconstruiasca locuintele prabusite din cauza inundatiilor au inteles gresit principiul solidaritatii atunci cand au alocat sinistratilor materiale de constructie sau le-au refacut integral gospodariile, fiind pasibile sa raspunda penal pentru astfel de masuri. "Principiul solidaritatii este gresit inteles. Guvernul ii poate ajuta pe sinistrati cu mancare, cu cazare temporara pe 2-5 luni, pana cand ei isi vor incasa banii de la asigurare, insa nu are baza legala sa le ridice case noi. Guvernul mai bine achizitioneaza module si, atunci cand vin inundatiile, deplaseaza aceste 500-1.000 de module, cu trenul, in zonele afectate, dupa care si le recupereaza", sustine Adrian Moraru, expert la Institutul pentru Politici Publice (IPP).
El arata ca, data fiind aceasta derulare anormala a reconstructiei – pe banii statului -, orice cetatean ar putea da Guvernul in judecata pe motiv ca este discriminat fata de sinistrati, intrucat autoritatile nu-i construiesc si lui o casa. In plus, orice contribuabil ar putea formula o plangere penala pentru abuz in cheltuirea banului public, mai afirma Moraru.
Politologul Cristian Parvulescu afirma ca statul si-ar putea motiva generozitatea preelectorala prin cresterea economica-record pe care o inregistreaza Romania. Parvulescu spune ca sinistratii din 2008 sunt favorizati fata de cei din 2005 si 2006, deoarece inainte de alegeri toti politicienii sunt mai sensibili si cauta sa multumeasca electoratul: "Acum, guvernantilor le este la indemana sa faca acest lucru (sa ajute la reconstructie – n.r.), deoarece sensibilitatea lor politica este mai mare in anul electoral".
Avantajul neasiguratului
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte, care ar putea intra in vigoare incepand de la jumatatea anului 2009 daca va fi adoptata de Camera Deputatilor in sesiunea din toamna, ar putea elimina statul din circuitul reconstructiei caselor afectate de inundatii. Insusi premierul Tariceanu a pledat, in 2005, cu ocazia inundatiilor din Timis, pentru adoptarea acestui act normativ. Pledoaria lui s-a mentinut si in 2006, cand Dunarea furioasa a distrus tot ce i-a stat in cale, cu o urgie nemaiintalnita in ultimii 100 de ani, insa nu a avut nici un rezultat concret. Legea asigurarii obligatorii a continuat sa zaca in sertarele Legislativului, desi ea putea salva bugetul de stat, prin plata a 10.000-20.000 de euro pentru fiecare casa distrusa, de catre societatile de asigurare.
Insa, chiar in lipsa acestei legi, au existat persoane din zonele afectate de inundatii care au preferat sa incheie asigurari facultative pentru casele lor.
Expertul IPP spune ca multe dintre aceste persoane se vor simti acum discriminate fata de vecinii lor, fara asigurare, carora statul le recladeste casele. "Asiguratorii le vor da celor asigurati in jur de 10.000 de euro, ei nu le pot reface casele. Acesti oameni se vor intreba de ce si-au mai incheiat asigurare, daca vecinii lor vor avea case noi, mai mari, construite de stat", sustine Moraru.