Lasate fara aparare, padurile private sunt tinta predilecta a hotilor de lemne. Din cele 16.100 hectare de paduri aflate in regim privat la nivelul judetului Vaslui, doar pentru 7.000 de hectare s-au <ncheiat contracte de paza sau administrare cu Directia Silvica Vaslui. Restul, 4.600 hectare, sunt practic ale nimanui si din aceste paduri au loc cele mai multe sustrageri de material lemnos, care risca, la un moment dat, sa defriseze total suprafetele in cauza.
Inspectorii din cadrul Inspectiei Silvice si de Vanatoare (ISV) Vaslui au declarat ca mijlocul cel mai "performant" cu care se fura sunt carutele cu cai, deoarece folosesc drumuri secundare si au puncte de desfacere imediate ale lemnului.
"Solutia pentru a diminua acest fenomen este aceea ca padurile particulare sa fie date in paza si administrare la o structura silvica autorizata.Fac apel la proprietarii persoane fizice si la primariile din mediul rural sa inteleaga scopul incheierii contractelor de paza cu ocoalele silvice, care sunt spre binele padurii", a spus Ion Dragan, coordonatorul ISV Vaslui. seful Inspectiei Silvice a mai aratat ca, incepand cu 15 septembrie si 1 octombrie, s-au scos pentru exploatare la agentii economici si ocoalele silvice multe parchete de padure. In acest context, toate drumurile forestiere si publice care au acces catre paduri vor fi supravegheate cu multa atentie.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera