Romania libera, Moldova: Scandalul de pe Ceahlau, amplificat pe Cozla

Infrastructura de agrement de pe Muntele Cozla de langa Piatra Neamt este construita intr-o rezervatie paleontologica, fara a beneficia de avizul Comisiei Monumentele Naturii din cadrul Academiei Romane, impus de legile ariilor protejate. In depozitul fosilifer de pe Cozla au fost descoperiti, incepand din anul 1883, pesti unici in lume ca specie si chiar gen, cu o vechime de circa 30 de milioane de ani, ceea ce a facut ca, prin lege, sa fie acordat statutul de rezervatie paleontologica pentru 10 hectare de pe acest munte.

In graba cu care a dorit sa convinga electoratul ca va avea realizari marete, administratia municipiului Piatra Neamt a demarat, in august 2006, prin firma proprie Perla Invest SRL, lucrari ample de construire a instalatiilor de telecabina si telescaun, a unei partii de schi si a unor facilitati conexe pe Muntele Cozla, fara a se preocupa de protejarea depozitului fosilifer. Abia dupa ce lucrarile erau in faza avansata au inceput tatonarile pentru obtinerea avizului de la Academia Romana, inexistent si la aceasta data, cand telescaunul a fost deja inaugurat si urmeaza sa fie date in folosinta telecabina si partia de schi. Academicianul Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentele Naturii, a declarat ca ii este greu sa creada ca va fi posibila o solutie de intrare in legalitate in mod retroactiv pentru rezervatia Cozla. "A fost solicitat avizul Comisiei Monumentele Naturii din cadrul Academiei acum un an, cand lucrarile erau deja incepute, in sensul ca arborii de pe Cozla erau deja taiati.

La solicitarea Comisiei Monumentele Naturii, a fost facut un studiu de impact pentru lucrarile de pe Cozla, dar acest studiu este paralel cu problema fosilelor, desi este de presupus ca intregul munte este un depozit fosilifer. Rezervatia paleontologica Cozla nu are o importanta doar pentru Piatra Neamt, ci pentru intreaga Europa. In acest moment lucrarile de pe Cozla sunt un fapt implinit. Academia analizeaza cererea de avizare, dar este greu de crezut ca va exista posibilitatea unei solutii de intrare in legalitate", a declarat academicianul Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentele Naturii din cadrul Academiei Romane. Studiul de impact care trebuia sa preceada acordarea avizului si inceperea lucrarilor nu contine nici in acest moment detalii despre punctele in care au fost descoperiti pestii fosili. Cazul rezervatiei Cozla valorifica la scara marita precedentul stabilit in Parcul National Ceahlau.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Moldova

spot_img

Ultimele știri