Romania libera, Moldova: Cascada Putna, o atractie fara egal

Parcul Natural Putna, intins pe o suprafata de 40.000 de hectare, a devenit o atractie turistica cunoscuta la nivel national. In acest parc natural sunt incluse rezervatiile naturale de importanta mondiala Cheile Tisitei – floristica si faunistica, Lepsulet – dendrologica, Lepsa, Cascada Putna dar si Galaciuc, unde exista singura rezervatie de "pin silvestru pe soluri sarace" din intreaga Europa.

Recent, administratia Parcului National Putna-Vrancea a stabilit o taxa de intrare de 2 lei pentru
vizitarea Cascadei Putna, care a inceput sa fie colectata de la turisti. Potrivit Agerpres, taxa a fost introdusa de curand, banii stransi din vizitarea acesteia urmand a fi investiti in panouri de informare, dar si in crearea unei cai de acces catre baza cascadei. Liviu Manolache, inspector in cadrul Parcului National Putna-Vrancea, a spus pentru Agerpres ca, in acest an, banii colectati din taxa de intrare se folosesc pentru realizarea unei balustrade care ii va proteja pe turisti de abisul cascadei.

Pe langa vizitarea Cascadei Putna, administratia Parcului National Putna-Vrancea mai colecteaza o taxa de 3 lei pentru vizitarea Cheilor Tisitei. Aceasta taxa a fost instituita la inceputul anilor ’90 si a fost colectata, pana in prezent, de Directia Silvica. "De la inceputul acestui an, am realizat 16.000 de lei din colectarea celor doua taxe. Cu banii stransi amenajam traseele si incercam sa reparam zonele distruse de inundatiile din 2005. Pentru 2009, vrem sa reconstruim treptele catre baza Cascadei Putna, care au fost distruse de inundatii", a mai spus Manolache.

Afectata de inundatii

Zona a fost afectata de inundatiile din 2005. La Cascada Putna, bara curenta si scarile care duceau spre baza cascadei au fost luate de ape, iar la Cheile Tisitei patru kilometri de drum forestier aflati chiar la intrare in rezervatie au fost distrusi de ape. Pe langa distrugerile provocate de natura, specialistii in mediu spun ca cele mai mari probleme sunt cele create de turistii care arunca gunoiul menajer, campeaza in locuri interzise sau fac focul in padure. "Am facut echipe mixte cu jandarmii si incercam sa stopam acest fenomen de poluare", a spus Manolache.

Facilitati pentru turisti

In mijlocul rezervatiei de pin silvestru din cadrul Parcului Natural Putna se afla amplasata si tabara de copii unde in fiecare vara se organizeaza Concursul National de Informatica pentru elevi.
In zonele de pe vaile Putnei, Lepsei sau Lepsuletului s-au construit in ultimii 17 ani circa 1.000 de case de vacanta, proprietarii fiind vranceni, tulceni, braileni, galateni, buzoieni, constanteni sau bucuresteni.

TULNICI – Cea mai intinsa localitate rurala din Romania

Amplasata in mijlocul Parcului Natural Putna, Tulnici este cea mai intinsa localitate rurala din Romania. Localitatea masoara 40 de kilometri de la intrarea in satul principal Tulnci, pana la iesirea prin Gresu spre Ojdula de-a lungul soselei DN 2D, care face legatura intre Constanta si Brasov prin Focsani si Targu Secuiesc. Numara patru sate – Tulnici, Lepsa, Gresu si Coza – care se intind pe o suprafata de peste 30.000 de hectare si are o populatie de circa 4.000 de locuitori. Acestea sunt cifre seci care ascund frumusetile zonei de la curbura Carpatilor.

spot_img

Ultimele știri