Romania Libera: Lunca Prutului, noua Delta

In cadrul Programului „Life 2000" a fost infiintat un nou parc natural care va deveni raiul pescarilor din estul tarii. Pe 30 octombrie a fost incheiata perioada de implementare a proiectului „Restaurarea ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior", in valoare de 824.710 euro, finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului „Life – Natura 2000".

Noul parc natural din Lunca Prutului se intinde pe o lungime de 145 km si are suprafata totala de 8.247 ha, din care 4.925 ha zone umede si 2.627 ha de padure si pajisti umede.

In Lunca Prutului exista o „delta" formata din mai multe lacuri si balti naturale, dintre care cea mai mare este Mata Radeanu, din nord, cu o suprafata de 605 ha, iar pe masura ce cursul rau-lui coboara spre varsarea in Dunare, pe o distanta de vreo 60 km se afla Balta Pochina (75 ha), Balta Sovarca (223 ha), Balta Maicas (43 ha), Lacul Vladesti (324 ha), Lacul Branesti (23 ha), Balta Vlascuta (49 ha) si „diamantul coroanei", Lacul Brates, supranumit „Balatonul Romaniei", care astazi mai are 2.120 ha, din cele 7.800 ha pe care le avea inainte de campania de desecari pentru agricultura din anii ’50.

In cadrul proiectului cu finantare europeana, locuitorii satelor din perimetrul parcului au fost familiarizati cu problematica protectiei mediului, conservarea faunei si florei. Au fost construite puncte de monitorizare si a fost pregatita infiintarea unei administratii a parcului. Din luna aprilie, administrarea Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior a fost preluata de Asociatia Pescarilor Sportivi Galati, care a incheiat un contract de administrare cu Ministerul Mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri