Romania Libera: ElBaradei creeaza ceata radioactiva

Ingrijorarea neargumentata a directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, cum ca Al Qaeda s-ar putea aproviziona cu materiale radioactive din Romania este demontata de experti si de oameni de stiinta.

Romania este considerata lider zonal in securitatea nucleara, iar raportul de tara pe anul trecut al AIEA nu ne-a gasit nici o hiba. De dragul fabulatiei, un terorist ar avea nevoie de urmatoarele pentru a trafica material radioactiv util: macara, camioane, containere imense,
echipe de superexperti si acces liber la un reactor nuclear.

"Sunt suspiciuni pe care noi le-am demontat demult. Romania a facut progrese foarte importante in securizarea nucleara si a fost lider zonal in acest domeniu intre anii 2001 si 2005", spune doctorul Lucian Biro, expert care reprezinta Romania la AIEA, in replica la "ingrijorarea" directorului AIEA, Mohamed ElBaradei.

Biro mai spune ca singura problema a Romaniei sunt deseurile radioactive, dar ca acestea sunt foarte bine pazite. O alta sursa de material radioactiv este combustibilul imbogatit, folosit la reactoarele nucleare, dar acesta a fost deja returnat Rusiei si SUA, intr-un program coordonat chiar de AIEA. "Materialele radioactive nu pot fi transportate in Romania pentru ca sunt foarte bine supravegheate, iar granita este monitorizata cu aparatura implementata de Anglia si SUA", mai explica expertul.

Presedintele Agentiei Spatiale Romane, doctorul Marius-Ioan Piso, arata ca uraniul extras in Romania nu poate fi folosit la arme nucleare, nefiind imbogatit. Chiar si tehnologia folosita la Cernavoda este bazata pe uraniu natural, la care se adauga apa dura pentru a pune in functiune reactoarele nucleare. E drept, astfel rezulta plutoniul, care ar putea fi folosit la o arma nucleara.

"Dar la noi daca au disparut cateva zeci de grame in 20 de ani", spune Piso. Eventualii teroristi nu ar avea nici o sansa in Romania, crede Piso, pentru ca noi nu producem uraniu imbogatit, iar cel natural poate fi imbogatit doar in alte tari, in locatii pe cat de imense pe atat de bine pazite si supravegheate international.

Surse din conducerea Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" isi exprima mirarea fata de declaratia lui ElBaradei, dupa ce reprezentantii AIEA au vizitat de mai multe ori Romania, iar raportul de tara pe 2007 este fara pata. Sursele noastre de la Institutul "Horia Hulubei" au brodat chiar si un scenariu, demn de Hollywood, despre viata grea a unui terorist care ar vana material radioactiv in Romania. Prima pista, spitalele – mai sunt 7-8 care folosesc surse radioactive pentru tratarea cancerului (cobalt) si pentru gamadefectoscopie (iridiu), acestea fiind insa "surse mici, de speriat copiii". Totusi: "Nu le pot lua decat daca scot aparatele cu totul.

Numai ca acestea nu pot fi scoase pe usa, deci ar fi nevoie sa sparga zidurile. Transportul acestor surse se face in containere grele, de 4 tone, iar transferul lor din capul de iradiere in aceste containere se face cu alte containere. Deci ar fi nevoie de o macara si mai multe camioane".

Cat despre barele de uraniu folosite la Cernavoda, e nevoie de aceleasi obiecte, plus o echipa de specialisti care sa le manevreze. Combustibilul ars de reactoarele nucleare este si el o sursa de plutoniu, dar – povestesc oamenii de stiinta – "sa-l extragi si sa-l separi din combustibil e ceva extrem de complex. O retea terorista nu si-ar putea permite asta. Ganditi-va ca o ditamai puterea ca Iranul abia a putut obtine tehnologia pentru asa ceva".

Reactiile oficiale nu au fost la fel de detaliate si inventive, neaga sec pozitia sefului AIEA. Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu detine nici un fel de indicii ca elemente Al Qaeda sunt interesate de achizitii de material radioactiv din Romania, iar temerile directorului AIEA nu sunt sustinute in nici un fel de date din teren. De asemenea, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sustine ca in ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei, iar controlul asupra acestor materiale este strict.

"Nu exista nici un risc ca materialele radioactive din Romania sa fie deturnate in alte scopuri. Sunt extrem de surprins de declaratiile directorului ElBaradei, avand in vedere respectul de care se bucura Romania in cadrul AIEA", a declarat pentru Mediafax si Valica Gorea, presedintele Agentiei Nucleare din Romania.

IPOTEZE
De ce, ElBaradei?

ce ar fi putut sa-l mane pe directorul aiea la o astfel de declaratie este greu de afirmat. Surse din Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare ne-au declarat ca o astfel de ingrijorare ar putea fi justificata prin faptul ca "Romania are un program energetic nuclear foarte dezvoltat si dinamic si suntem singura tara din UE care dezvolta noi reactoare nucleare". Aceleasi surse sustin ca americanii au cheltuit deja foarte multi bani cu Romania, pentru securizarea nucleara, si ca "pompeaza in continuare milioane de euro in noi".

Pe de alta parte, analistul militar Cornel Codita are o explicatie mai simpla si mai umana: "Presupunerea ca ElBaradei stie foarte multe si e un fel de oracol din Delphi nu se bazeaza pe foarte multe fapte. Poate l-a luat gura pe dinainte si a pomenit numele unei tari despre care crede ca se afla pe undeva prin fosta URSS. Altfel, pe ce se bazeaza? Pe faptul ca avem granita cu Ucraina, pe unde se face trafic cu masini?".

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri