Romania libera: Drumul risipei trece prin Grindul Lupilor

Ministerul mediului a investit in urma cu doi ani aproape doua milioane de euro pentru apararea impotriva inundatiilor a unei cabane de pe Grindul Lupilor, care are statut de "centru de monitorizare ornitologica". Trebuie spus ca imobilul de pe Grindul Lupilor, gestionat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), este utilizat doar sporadic de ornitologi pentru observarea pasarilor din zona strict protejata ecologic Grindul Lupilor. Respectiva cabana, dotata la nivel de cinci stele, functioneaza ca vila de protocol destinata sefilor din Ministerul Mediului si politicienilor. Desi este situata in interiorul unei zone strict protejate ecologic de 2.075 ha (declarata cu acest statut datorita vegetatiei si faunei foarte rare), accesul la aceasta cabana de protocol este facilitat de un drum de 9 kilometri amenajat recent. Acesta strabate grindul dispre satul Sinoe spre Gura Portitei. Drumul a fost reamenajat si largit, in anul 2006, de firma IFCO Constanta, pentru accesul utilajelor grele necesare construirii unui dig la cabana ARBDD.

In prezent, digul de pe Grindul Lupilor, realizat de firma IFCO Constanta, a inceput sa se naruie, iar guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, face eforturi disperate pentru a salva cabana de protocol de la dezastru. "Le-am cerut constructorilor sa repare bresele aparute in dig. Daca nu fac reparatiile solicitate, vom incasa garantiile constructorului aflate la dispozitia noastra", a spus Cononov. Refacerea digului de la cabana Grindul Lupilor i-a alertat insa pe ecologisti. Ei spun ca reluarea lucrarilor presupune revenirea camioanelor si macaralelor de mare capacitate pe respectivul drum care strabate intreaga zona strict protejata.

Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca "bresele din digul de aparare a cabanei au aparut din cauza nerespectarii documentatiei tehnice de catre constructor. In proiectul de executie realizat de institutul nostru s-a prevazut un dig din anrocamente agabaritice care ar fi rezistat furtunilor puternice. Solutia tehnica era una ecologica, ce nu afecta biodiversitatea de pe grind. ARBDD a acceptat, fara acordul proiectantului, propunerea IFCO, iar digul a fost realizat din piatra sparta adusa din cariera Sitorman. Pentru realizarea digului, pe Grindul Lupilor s-a produs in urma cu doi ani un veritabil dezastru ecologic. Acum dezastrul respectiv este pe punctul sa se repete, pentru ca ARBDD a solicitat refacerea urgenta a digului degradat, iar firma constanteana aduce piatra sparta de la Sitorman, pe drumul amenajat in 2006", a spus directorul stiuca.

Eroziune

Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Tulcea, a afirmat ca "dupa realizarea ecluzelor de la Periboina si Edighiol, de pe cordonul litoral din zona lacului Sinoe, s-a adoptat un regulament de utilizare a acestor stavilare pentru un control eficient al nivelului apei in complexul lagunar. In ultimii ani s-a redus drastic irigarea culturilor agricole, iar ANIF, care administreaza unele ecluzele, nu a mai respectat regulamentul. O ecluza s-a defectat, iar nefunctionarea ei a facut ca nivelul apei in Lacul Razelm sa creasca semnificativ. In loc de 80 de centimetri cat ar trebui sa fie nivelul maxim al apei in lac, se ajunge frecvent la niveluri duble, ceea ce creeaza probleme majore de eroziune in timpul furtunii".

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera

spot_img

Ultimele știri