Prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion, a facut un bilant al actiunilor de combatere a braconajului piscol din Delta Dunarii realizate de comandamentul de specialitate instituit in urm cu doi ani, prin ordin al prefectului. Potrivit acestuia, capturile de peste, de unelte ilegale de pescuit si de barci pescaresti care apartin braconierilor au crescut anul acesta cu 30% in comparatie cu anul trecut. Capturile au fost facute de inspectorii Agentiei de Pescuit si Acvacultura si de comisarii Garzii de Mediu.
"Desi se fac controale zilnic, iar legislatia piscicola s-a inasprit, braconierii din Delta nu par a fi descurajati pentru ca numarul celor prinsi la braconat nu scade, ci creste continuu", a adaugat acesta. Prefectul a mai declarat ca pestele braconat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu se comercializeaza in afara Deltei, ci in interiorul acesteia. Conform aprecierii autoritatilor din judetul Tulcea, piata de desfacere pentru pestele braconat (in cantitati tot mai mari) o constituie pensiunile turistice si casele de vacanta din Delta.
Prefectul Simion spune ca cinci din sase pensiuni turistice din Delta Dunarii lucreaza la negru, iar in aceste unitati neautorizate institutiile statului nu pot patrunde pentru a efectua controale pentru ca legislatia romaneasca nu permite acest lucru, desi se stie ca se practica comertul la negru. Juristii de la Prefectura Tulcea si de la ARBDD redacteaza proiecte de acte normative menite sa combata mai eficient braconajul piscicol si turismul la negru in Delta Dunarii.