Romania Libera: Detinutii eco

In vreme ce multe penitenciare romanesti asteapta banii statului pentru a-si asigura buna functionare, Penitenciarul din Tulcea si-a amenajat o ferma ecologica ce asigura alimentatia detinutilor.

Una dintre cele mai mari ferme eologice din Delta Dunarii apartine Penitenciarului din Tulcea. La ferma amenajata de penitenciar lucreaza in sezonul agricol 61 de detinuti, care cultiva legume ecologice.

„Ferma legumicola din Delta a institutiei noastre a fost acreditata de autoritati pentru realizarea legumelor cu eticheta ecologica. Este vorba de o ferma care se intinde pe 105 hectare. Terenul fermei legumicole este in proprietatea Penitenciarului Tulcea si a apartinut fostei puscarii comuniste de la Chilia Veche", ne-a spus directorul Penitenciarului din Tulcea, Ion Feodorof. Legumele cultivate la ferma ecologica ajung pe mesele detinutilor.

Fonduri UE pentru instruirea detinutilor

Directorul penitenciarului vrea acum sa obtina diplome de legumicultori pentru detinuti, cu ajutorul banilor europeni. „Pana acum, desi am obtinut acreditare pentru realizarea la Tataru a produselor cu eticheta ecologica, detinutii au lucrat empiric, sub indrumarea unor specialisti agricoli. Ne-am propus sa facem o activitate conform normelor profesionale in domeniu, iar pentru a realiza acest lucru ii vom califica pe detinuti in meseria de legumicultor pentru produse ecologice. Penitenciarul nu are bani in buget pentru realizarea cursurilor de calificare, dar am scris un proiect european pentru calificarea detinutilor ca legumicultori pentru productie ecologica. (…) Cu banii atrasi de la UE vom angaja specialisti, profesori in horticultura, capabili sa-i invete pe detinutii care accepta sa lucreze in gradina de legume sa deprinda aceasta meserie dupa reguli ecologice. Fondurile pe care le aloca UE pentru proiectul respectiv vor fi de ordinul milioanelor de euro", ne-a mai spus Ion Feodorof.

Penitenciarul din Tulcea a mai atras si in trecut fonduri europene pentru calificarea detinutilor. La inceputul acestui an, in acest penitenciar s-a construit cu ajutorul banilor europeni un atelier de tamplarie in care detinutii invata meseria de tamplar. Conducerea penitenciarului spune ca mobilierul realizat de detinuti in acest atelier este destinat inchisorii, dar si altor penitenciare, suplinind astfel lipsa unor fonduri bugetare pentru dotari cu mobilier.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri