Romania libera: Depozitul de la Colbasna, risc politic si ecologic

Mentinerea unui mare depozit de armament rusesc la Colbasna, in Transnistria, ingrijoreaza Chisinaul si OSCE, care avertizeaza asupra riscurilor reprezentate de traficul de armament si de degradare a echipamentului stocat.

La doi kilometri de frontiera cu Ucraina, in localitatea Colbasna din Transnistria, se afla una dintre urmele vizibile ale razboiului dintre Republica Moldova si separatistii transnistreni, care a facut sute de morti in 1992 – un depozit de armament aflat in proprietatea armatei ruse, scrie AFP.

Arsenalul a fost mentinut in pofida promisiunii facute de Rusia la Summitul OSCE din 1999, ca va retrage pana in 2002 trupele din Republica Moldova, impreuna cu armamentul greu si munitia. Intre anii 2000 si 2003 rusii au distrus, potrivit OSCE, 300 de tancuri si alte vehicule blindate si au transferat in Rusia peste 22.000 tone de munitie, transportate in aproximativ 50 de convoaie militare. In 2003 procesul a fost insa oprit, motivatia Moscovei fiind aceea ca Tiraspolul ar fi cerut mentinerea prezentei militare rusesti de teama unei agresiuni militare din partea Chisinaului. Tot in 2003 au incetat si inspectiile internationale la depozitul de la Colbasna. "Nu stim in ce conditii este stocata munitia", a declarat purtatorul de cuvant al misiunii OSCE, Matti Sidoriff, care a avertizat ca "traficul de arme ar putea reprezenta o tentatie pentru unii". In 2005, Chisinaul a anuntat ca armament rus din Transnistria a fost livrat dictatorului irakian Saddam Hussein si insurgentilor ceceni. "Nu avem nici o posibilitate de a compara declaratiile (ruse) cu starea de fapt a lucrurilor", arata Andrei Stratan, ministrul de Externe al Republicii Moldova. Un raport al OSCE a indicat inca un risc – cel al unei explozii care ar provoca "un dezastru ecologic si
uman".

Noi tensiuni

Liderii Transnistriei si cei ai Osetiei de Sud au semnat recent o declaratie prin care califica nerecunoasterea independentei lor drept un esec si acuza Republica Moldova si Georgia de "crearea unei atmosfere de violenta" care reprezinta "o sursa de instabilitate in regiunea Marii Negre si in Caucaz". In document se arata ca Transnistria si Osetia de Sud "sunt gata sa ia toate masurile necesare pentru a opri atacurile impotriva vietii, sanatatii si bunastarii cetatenilor lor si pentru garantarea suveranitatii si independentei". Adoptarea de catre Transnistria a unei pozitii comune cu Osetia de Sud, in contextul escaladarii violentelor din regiunea separatista georgiana, este un semnal ca un conflict inghetat s-ar putea reincalzi.

ARSENALUL DIN TRANSNISTRIA
” Statistici
20.000 tone de arme si munitie se afla la Colbasna, sustin rusii;
40.000 tone ar fi cantitatea reala, afirma Chisinaul;
1.000 de militari rusi asigura paza depozitului;
500 de militari rusi sunt in "forta de mentinere a pacii";
22.000 tone de munitie au fost transferate in Rusia;
50 de convoaie au transportat arme si echipamente 0militare;
300 de tancuri si alte vehicule blindate au fost distruse.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera

spot_img

Ultimele știri