Romania libera: Coalitie parlamentara pentru respingerea taxei auto

Taxa de poluare auto a fost respinsa, cu un scor de 7 la 3, de membrii celor trei comisii economice ale Senatului, deoarece senatorii considera ca e discriminatorie si reduce puterea de cumparare a romanilor. La scurt timp, senatorul liberal Aron Popa, presedintele Comisiei de Buget din Senat, a contestat votul la Biroul Permanent, sustinand ca "in Comisia de Administratie nu s-a intrunit numarul necesar de membri". In consecinta, Biroul Permanent a anulat votul Comisiilor reunite si a hotarat ca decizia sa apartina exclusiv Comisiei de Buget-Finante, care se va intruni la o data neprecizata.

"Este o chichita folosita pentru a amana o decizie. In Comisia de Buget-Finante raportul de forte este 9 la 2 in favoarea respingerii taxei", spune senatorul Codrut seres, secretar al Comisiei de Buget-Finante. Tentativa de respingere a taxei de poluare vine dupa ce plenul Senatului a votat si anularea taxei de prima inmatriculare, prima varianta a taxei auto.

Senatorii, membri ai Comisiilor de Privatizare, de Buget-Finante si de Administratie Publica, reuniti in sedinta comuna, au cazut de comun acord si asupra unui amendament prin care banii incasati din taxa de poluare se vor restitui integral pana la finalul acestui an din bugetul de stat.

Restituirea banilor incasati

In timp ce Guvernul discuta cu intarziere procedura de restituire a diferentei dintre banii incasati din vechea taxa de prima inmatriculare si cei din noua taxa de poluare auto, senatorii au facut demersuri pentru a respinge ambele variante.

"Comisiile au alcatuit un raport care respinge taxa de poluare auto si stabileste ca se vor returna toti banii. Vechea taxa de inmatriculare, care este inclusa in Codul Fiscal, este deja respinsa de Senat si se va discuta in Camera Deputatilor", spune senatorul Codrut seres, secretar al Comisiei de Buget-Finante.

De la sedinta comisiei de specialitate din Senat si avizul negativ al comisiilor de specialitate din Senat pana la o eventuala anulare a taxei de poluare este insa un drum lung, fracturat de vacanta parlamentara. Este posibil ca Senatul sa se intalneasca in plen, pana luni, pentru a vota raportul de respingere a taxei de poluare, spune seres.

Totodata, senatorii vor solicita o sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor, in luna august sau cel mai tarziu in prima jumatate din septembrie, pentru a discuta modificarile Codului Fiscal, in care este inclusa vechea taxa de prima inmatriculare, spune seres. Atunci se vor analiza cele doua proiecte, unul initiat de PD-L si altul de PC, care cer anularea taxei auto.

Scorul de 7 la 3 pentru respingerea taxei de poluare auto de membrii comisiilor da sanse mari pentru anularea Ordonantei de Urgenta nr. 50/2008, care o impune, spune seres. "Votul negativ a fost sustinut de membrii Partidului Social Democrat (PSD), Partidul Democrat-Liberal, Partidul Conservator si de catre o parte dintre membrii Partidului Romania Mare. Practic, liberalii au fost singurii sustinatori. Daca partidele sunt consecvente si arata la vot corelarea de astazi, cred ca sunt mari sanse de respingere a taxei auto", spune seres.

Termen de adoptare tacita

Reprezentantii Guvernului au sustinut taxa de poluare cu argumentele acordului obtinut de la Bruxelles, care demonstreaza conformitatea cu legislatia antipoluare din UE. In replica, spune seres, criticii taxei au sustinut ca taxa e discriminatorie, deoarece in actuala formula ii taxeaza exclusiv pe cei care cumpara masini noi, nu pe cei care polueaza.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, Aron Popa, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, ca singura solutie care se poate aplica in cazul ordonantei de urgenta privind taxa de poluare este adoptarea tacita a acesteia de catre Senat, pe 30 iunie. Senatorul PNL Aron Popa a aratat ca termenul de adoptare tacita de catre Senat a proiectului de lege privind aprobarea OUG 50/2008 pentru restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule este 30 iunie 2008. Pe ordinea de zi a Comisiei de Buget din aceasta saptamana nu a fost programat acest act normativ, pentru a fi trimis spre votare in ultima sedinta de plen de luni, 30 iunie. Termenul de adoptare tacita este chiar pe 30 iunie, astfel ca proiectul va trece tacit de Senat lunea viitoare.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), apreciaza ca, "desi pare greu de inteles, respingerea taxei auto este o decizie populista luata intr-un an electoral si va crea in randul populatiei confuzie daca nu se vor stabili norme procedurale clare de restituire a banilor catre cetateni".

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri