Industria alimentara, agricultura, productia de masini si echipamente industriale si comunicatiile par sa fie domeniile rezistente la criza financiara atat in Romania, cat si in intreaga regiune central si est-europeana.
Potrivit unui sondaj realizat de institutul austriac pentru economie Zew si de Erste Bank in randul managerilor companiior din regiune privind evolutiile pietelor pentru 2009, industria alimentara, inclusiv productia de bauturi si a tutunului, va fi cea mai performanta.
Un sfert din managerii intervievati considera ca productia de masini si echipamente va rezista crizei, in ciuda reducerii creditarii si a investitiilor straine in domeniu. Analistii explica rezistenta la criza a acestei industrii prin investitiile care se vor face in energie si mediu.
Agricultura si comunicatiile vor avea un an bun, considera aproape o cincime din manageri, pe ultimele locuri in clasamentul "industriilor rezistente" situandu-se utilitatile (electricitatea, gazul si apa), institutiile financiare si industria chimica.
"Includerea industriei de masini si echipamente pe locul secund al topului privind cele mai performante domenii din 2009 in regiunea Europei Centrale si de Est este explicabila, daca tinem cont de investitiile mari care se fac in special in sectorul energetic. Sunt investitii de sute de milioane de euro, de exemplu, in parcuri eoliene, in Romania, retehnologizari ale unor termocentrale etc. Daca facem referire si la cele 3,5 miliarde acordate ca supliment de Uniunea Europeana pentru proiecte inovative in domeniul energiei, observam ca sunt totusi investitii considerabile care se deruleaza. Si tot pe acest segment al masinilor si echipamentelor trebuie luate in seama si investitiile de mediu, care sunt componente ale dezvoltarii durabile", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In Romania, stagnare
Evaluarile expertilor privind tendintele din domeniul masinilor si echipamentelor indica pentru Cehia, Ungaria si Polonia probleme mai dificile pentru acest an. De cealalta parte, in Slovacia, Croatia si Romania perspectivele raman neschimbate, insa in Bulgaria performantele vor fi mai bune, chiar daca investitiile vor consemna un declin datorita crizei financiare mondiale.
Acelasi raport mentioneaza ca agricultura isi va reveni in 2009, fiind mai putin vulnerabila la schimbari. "In cazul agriculturii, exista explicatia ca, desi se strabate o perioada de criza, consumul se reduce cu greu, mai degraba stagneaza. Lumea renunta mai greu la alimentele cu care s-a obisnuit.
De asemenea, era de asteptat ca industria alimentelor, bauturilor si tutunului sa detina primul loc in fruntea clasamentului. In plus, trebuie sa mentionam ca jumatate din bugetul comunitar merge in subventii pentru agricultura. Cu toate aceste supozitii, trebuie sa tinem cont si de incertitudinile globale manifestate in aceasta perioada de criza", a precizat Parvan.