Romania Libera: 500 de milioane de euro pentru un Turceni "verde"

Turceni 6 va fi prima termocentrala in care dioxidul de carbon nu va mai fi eliminat in atmosfera, urmand ca acesta sa fie captat, iar apoi stocat in pamant.

Romania va propune spre finantare Uniunii Europene un proiect-pilot de captare si stocare a dioxidului de carbon din gazele de ardere emise de grupul 6 al Termocentralei Turceni. Daca proiectul romanesc va fi desemnat castigator, UE va finanta realizarea unei astfel de instalatii cu jumatate din costuri, restul urmand sa fie alocat prin bugetul de stat. Din totalul de 12 proiecte care pot fi finantate, sapte au fost deja desemnate. Proiectul romanesc presupune investitii de peste 500 milioane de euro. Tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon, cunoscuta la nivel mondial sub abrevierea CCS – Carbon Capture and Storage – se afla in faza experimentala. Scopul acesteia il reprezinta diminuarea drastica a dioxidului de carbon din gazele rezultate, prin arderea combustibililor fosili, considerate a fi principala cauza a efectului de sera.

85% din emisii, eliminate

Cateva firme si institute, printre care compania franceza Alstom, GeoEcoMar (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina) si ISPE (Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice), au demarat realizarea studiului care va fi inaintat UE. „Uniunea permite cate o singura aplicatie din partea fiecarui stat participant la proiect. Conditia este ca puterea unitatii respective sa fie de cel putin 250 MW iar Turceni 6 se incadreaza deoarece are 330 de MW. In cazul unei centrale de 250 de MW, costurile de realizare se cifreaza la aproximativ 500-600 milioane de euro", spune Dumitru Manea, director de vanzari al AlstomPower Romania. Oficialul afirma ca o instalatie de tip CCS la Turceni 6 poate consuma pana la 10 MW, cat este si consumul destinat serviciilor interne. Pentru a fi acceptat de UE prin proiect trebuie sa se reuseasca captarea a cel putin 85% din dioxidul de carbon produs de centrala in cauza.

Citeste mai mult in Romania Libera
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri