Romania, “Tara anului”, la BioFach 2013

Conventia prin care Romania a fost desemnata oficial “Tara anului”, la cel mai mare targ destinat produselor ecologice din lume, desfasurat anual la Nuremberg, Germania, a fost semnata de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, si de Claus Rattich, reprezentantul Nuremberg Messe.

800.000 euro, pentru participarea
la cel mai mare targ eco din lume

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va plati toate costurile de participare la targ, ce includ inchirierea standurilor, transportul mostrelor ori taxele de intrare sau de participare, suma pusa la dispozitie fiind de 800.000 euro.

“Romania va fi, asadar, "Tara Anului" la cel mai important targ de produse ecologice, BioFach-Nuremberg, iar acest lucru vine si ca o recunoastere a faptului ca agricultura ecologica s-a dezvoltat in Romania, in ultimii ani, intr-un mod exploziv. Cred ca la acest moment, avand in vedere si constrangerile bugetare, si ceea ce se intampla pe piata mondiala, Romania ar trebui sa se orienteze, cu sprijinul pe care-l are la dispozitie, catre acele produse care au cautare pe piata. Ar trebui sa ne uitam, in primul rand, la ce se cere pe piata, iar produsele bio au o piata de desfacere extraordinara”,  a spus Daniel Constantin.

80% din mierea si fructele bio, pe piata externa

Romania a devenit in ultimii ani o piata deosebit de interesanta pentru industria bio. Deocamdata, mai mult ca sursa de materii prime, si nu ca industrie de procesare. Principalelele produse ecologice care merg la export subt  legumele si mierea, 80%, dintre acestea cele mai multe fiind trimise in Germania.

BioFach are loc, in fecare an, in luna februarie, sub patronajul Federatiei Internationale a Miscarilor din Agricultura Ecologica, impreuna cu Federatia Germana a Industriei Alimentare Ecologice, iar tara noastra a a participat, la acest targ, pentru prima oara, cu pavilion national, in 2007.

Pe langa semnatarii Conventiei, la ceremonie au mai participat Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, Bela Nikolaus Buzasi, atasat al Ambasadei Republicii Federale Germane in Romania, Dumitru Parvulescu, Secretar General Adunct in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si mediului de Afaceri, Corneliu Mateescu, presedintele Asociatiei Interprofesionale Bio-Romania.

“Tara Anului", in 2012, a fost India care a platit 1 milion de euro pentru organizarea evenimentelor programate.

Bani in plus pentru agricultura eco

Romania beneficiaza in acest an de suma totala de 4.098.000 euro, cu aproximativ 20% mai mult decat anul precedent, pentru agricultura ecologica. Banii sunt acordati din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Din acesti bani, 3,139 milioane euro sunt pentru productia vegetala, iar restul pentru productia zootehnica care include si cresterea albinelor.

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica).

“Aceasta suplimentare de fonduri reprezinta un pas inainte pentru agricultura ecologica. Suma, in sine, nu inseamna foarte mult, insa intentia este deosebit de importanta. Nu vorbim aici neaparat de bani, ci de faptul ca agricultorii bio sunt sprijiniti si hotarati sa produca hrana sanatoasa in continuare. Datorita exemplului oferit de ei, cat si subventiilor acordate, cu timpul li se pot alatura si producatorii din agricultura conventionala”, a declarat, pentru Green Report, Bogdan Ionescu, secretar general, Bio Romania.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri