Romania isi poate pierde biodiversitatea in 10 ani

Erika Stanciu, presedintele Fundatiei EUROPARC, atrage atentia autoritatilor romane ca, urmand ritmul actual de dezvoltare si crestere economica nesustenabila, in zece ani tara noastra risca sa piarda bogatia ariilor protejate, in primul rand biodiversitatea si traditiile comunitare montane.

Acest lucru s-a intamplat deja in Europa Occidentala in ultima jumatate de secol, a declarat, pentru Green Report, Erika Stanciu la Conferinta EUROPARC de la Poiana Brasov.

Adevarata problema insa consta in lipsa de fonduri si managementul neprofesionist al ariilor protejate. „Administratiile ariilor protejate de la noi nu au fonduri nici macar sa se deplaseze cu masina pe terenul pe care il controleaza”, subliniaza Erika Stanciu.

Cat timp nu se acceseaza fonduri de la Banca Mondiala sau Uniunea Europeana, administratiile parcurilor naturale nu pot desfasura o activitate normala. Cei implicati trebuie sa inteleaga ca managementul unei arii protejate este o chestiuni foarte complexa care presupune mari resurse financiare, dar mai ales profesionisti, resurse umane si educationale. „Entuziasmul, oricat de sincer ar fi, nu ajunge”, adauga Stanciu.

„Cea mai mare valoarea Romaniei in prezent este ultimul peisaj intact din Europa, padurile Retezatului si Domoglet Valea Cernei; e cea mai salbatica zona europeana daca excludem nordul indepartat si Rusia”, a explicat aceasta.

Solutia pentru depasirea crizei financiare in care se afla administratiile ariilor protejate, considera Erika Stanciu, consta in alocarea de la bugetul de stat a 15 milioane de euro anual pentru toate administratiile. Aceasta ar fi o masura care ar asigura minimul necesar pentru buna desfasurare a activitatilor de protectie si conservare.

Rolul ariilor protejate, managementul lor si eficienta acestuia, protejarea mediului inconjurator si implicarea oamenilor in protectia mediului, a florei si faunei sunt cateva dintre problemele ce se discuta in perioada 25-27 septembrie la conferinta EUROPARC, care de desfasoara la Poiana Brasov. Peste 300 de reprezentanti din 31 de tari din Europa, America Centrala si America de Nord iau parte la lucrarile Conferintei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri