România ignoră legislația UE privind pesticidele

Anul 2025 a pornit cu stângul pentru România în ceea ce privește politicile de mediu și relația România-Uniunea Europeană: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat pesticidul CRUISER 350 FS. 

Aprobat de Romania pe 5 decembrie 2024, pesticidul CRUISER 350 FS este utilizat pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-sorelui și interzis în Uniunea Europeană din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru polenizatori. Decizia de interzicere a acestui pesticid a fost luată în 2023 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Europa și polenizatorii 

Polenizatorii sunt esențiali pentru menținerea ecosistemelor și a biodiversității. La nivelul Europei, există 6 tipuri de polenizatori, albinele fiind cele mai importante dintre aceștia. În 2021, Uniunea Europeană aloca 15 miliarde de euro pentru salvarea polenizatorilor.

Una dintre cauzele principale ale declinului polenizatorilor din Europa este agricultura intensivă și folosirea pesticidelor.  

Astfel, UE a luat decizia de a reglementa utilizarea pesticidelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și autoritățile naționale fac testări, iar pesticidele cu dovezi clare că nu sunt periculoase pot fi utilizate în țările UE.

Ministerul Agriculturii și CRUISER 350 FS

Decizia ministerului prevede ca tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui să fie efectuat de prestator de servicii autorizat.

Companiile care vând produse de protecție a plantelor vor distribui produsul direct sau prin intermediari către operatorii economici autorizați, înregistrați la oficiile fitosanitare județene. Aceste companii trebuie să demonstreze că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale și cu personal calificat, cum ar fi stațiile sau mașinile de tratare a semințelor. 

În decizia de aprobare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este prevăzut că fermierii sunt obligați să transmită la oficiul fitosanitar din fiecare județ o declarație prin care să declare: localitatea, blocul fizic/parcela pe care s-a înființat cultura cu sămânță tratată, cantitatea de sămânță utilizată/cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată, suprafața semănată și tipul de semănătoare (echipată cu deflector).

Prestatorii de servicii și/sau distribuitori vor fi, de asemenea, obligați să preia de la fermieri întreaga cantitate de sămânță tratată cu CRUISER 350 FS rămasă neînsămânțată în această campanie, sămânță care va fi neutralizată cu o firmă specializată. 

Opinia Comisiei Europene

Conform POLITICO, Comisia Europeană nu a primit încă nicio notificare din parte României privind cele mai noi derogări.

Eva Hrncirova, purtătorul de cuvânt, a confirmat problema este în discuție în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje. Acest grup, condus de Comisie, reunește reprezentanți ai ministerelor naționale și consultă cu privire la punerea în aplicare a politicilor publice.

Comisia Europeană este dispusă colaboreze cu România, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, dar nu a fost făcută nicio precizare cu privire la posibilitatea unui infringement.

Răspunsul autorităților române

Ministerul Agiculturii a transmis un răspuns către POLITICO unde a menționat lipsa de alternative viabile pentru gestionarea infestărilor grave de dăunători a dus la hotărârea de a aproba pesticidul.

De asemenea, a susținut normele europene privind pesticidele permit autorizații de urgență încircumstanțe speciale”.

În răspunsul Ministerului, a mai fost invocat și motivul competitivității agriculturii românești, abordând în același timp amenințările fitosanitare care nu pot fi rezolvate prin alte mijloace.

Ministerul a susținut acțiunile sunt conforme cu legislația UE, chiar și ținând cont de hotărârea CJUE, pe care a interpretat-o ca permițând astfel de derogări în anumite condiții. 

Ce spun apicultorii?

Constantin Dobrescu, vicepreședinte al ROMAPIS Federația Asociațiilor Apicole din România, menționează faptul o derogare la nivelul României și o încălcare a înțelegerilor de la nivel european îi va face pe fermierii europeni se întrebe de ce românilor li se permit astfel de lucruri și cum astfel de decizii duc la o competiție neloială.  
 
De asemenea, acesta susține România tonul la nivel european la astfel de decizii care dezavantajează apicultorii și pun în pericol albinele.  

Impactul este același cu cel care a contribuit la starea actuală a apiculturii românești care este într-o decădere avansată. O astfel de autorizație de folosire a neonicotinoidelor afectează direct albinele. Aceasta este o măsură ilegală.” – Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației Române Romapia

Așadar, decizia Ministerului Agriculturii de a aproba pesticidul CRUISER 350 FS este contestată atât la nivel european, cât și la nivel național de către apicultori. O astfel de politică riscă nu doar afecteze relațiile cu Uniunea Europeană, dar și deterioreze sănătatea ecosistemului românesc.  

CITEŞTE ŞI:

Peste un milion de cetățeni cer Comisiei Europene să intervină pentru salvarea albinelor

Guvernul acordă şi în 2021 derogare pentru folosirea neonicotinoidele, care distrug albinele

#ProtecțiaMediului #Biodiversitate #SalvămPolenizatorii #AgriculturăSustenabilă #ImpactEcologic #AgriculturăResponsabilă #PesticideUE #CRUISER350FS #SiguranțaAlimentară #ReglementăriUE #PoliticiDeMediu #RomâniaUE #LegislațieEuropeană #ConservareaAlbinelor #EcosistemeÎnPericol #PolenizatoriÎnDeclin #ViitorVerde #ApiculturăResponsabilă #SchimbarePentruMediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri