Romania foloseste mai putin de 10% din potentialul sau de energie regenerabila

Potentialul Romaniei in ce priveste energia regenerabila este de aproximativ 33.000 de GW pe an, se arata intr-un studiu al Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, citat in cadrul conferintei Green Energy in Romania, organizata de compania NORR STIEFENHOFER LUTZ.

Din acest total, se foloseste mai putin de 10%, a declarat Bogdan Viulet, avocat al companiei organizatoare. El a mai spus, in cadrul conferintei, ca trebuie facuta diferenta intre certificatele verzi si cele de emisii. Certificatele verzi au fost introduse ca masura de suport pentru investitii si generare de electricitate din resurse regenerabile. Pretul unui certificat este intre 24 si 42 euro si reprezinta 1 MWh generat, a declarat Bogdan Viulet.

El a mai subliniat ca Romania se afla in topul tarilor cu potential de investitii in energie regenerabila, avand cinci zone diferite perfecte pentru investitii in energie eoliana, precum si un potential de energie solara de 1.100 MW/h care poate fi produsa pe durata a 6-8 luni pe an. In prezent, se produc doar 4 MWh de energie eoliana pe an.

Peter Simon, CEO ABB Romania, a aratat ca, in prezent, in UE se genereaza 48.000 de MW de electricitate provenita din surse eoliene, iar tinta este ca pana in 2030 sa se genereze, pe an, 300 GW, cu 22,5% mai mult. "Potentialul din Romania in ceea ce priveste energia eoliana este cel mai mare in Marea Neagra, unde chiar daca nu este o platforma plana, in prezent exista tehnologiile necesare implementarii turbinelor eoliene", a declarat acesta. Alte zone cu potential ridicat sunt Muntii Carpati, dar si in Transilvania, in judete precum Cluj, Timis, Mures, a adaugat acesta.

"Chiar daca Romania este la inceput in dezvoltarea energiilor regenerabile, oamenii de afaceri trebuie sa riste acum si sa investeasca in principal in energia eoliana", a declarat avocatul NORR STIEFENHOFER LUTZ.

La randul sau, dr.ing. Serban Veliciu, reprezentantul Institutului de Geologie, a aratat ca Romania are trei zone cu potential foarte mare in domeniul energiei geotermale in estul, centrul Carpatilor si nordul tarii. El a mai spus ca doar 1,1% din energia geotermala a Pamantului ar fi suficienta pentru satisfacerea necesarului de electricitate a Pamantului pentru 10.000 de ani. Judetele cu cel mai mare potential pentru dezvoltarea energiei geotermale sunt Bihor, Timis, Satu Mare, Ilfov, Harghita si Covsana.

In ceea ce priveste potentialul de energie solara, Romania depaseste Germania cu 30%, a declarat Johann Dorner, reprezentantul Institutului de Inginerie Fraunhofer. "Romania ar putea deveni un producator de module fotovoltaice pentru ca investitiile nu sunt foarte mari, iar Germania si Japonia, tarile care au dezvoltat tehnologia pana in prezent, nu au pretentii financiare pentru folosirea tehnologiilor", a declarat acesta.

Problema pe care au ridicat-o mai multi invitati la conferinta Green Energy in Romania a fost cea a contractului dintre producatorii de energie si distribuitori, contract care se incheie pe ternen de un an. Perioada fiind atat de scurta, este foarte greu ca un potential investitor sa gaseasca finantare sau sa faca un credit pentru un astfel de proiect. Ei au mai subliniat ca nicio banca nu ofera creditare pe un contract de un an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri