Romania experimenteaza revalorificarea deseurilor in stil britanic

Un proiect ce urmareste revalorificarea deseurilor si a produselor secundare generate de anumiti operatori economici va fi testat in Romania pentru prima data, anunta un comunicat din partea Ministerului Mediului (MM).

In perioada 7 – 8 mai 2009, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Excelenta Sa Dl. Robin Barnett, a efectuat o vizita de lucru in judetul Suceava, ocazie cu care a dorit sa se intalneasca cu reprezentantii echipei proiectului LIFE07 ENV/RO/000690 “Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala” (ECOREG), proiect coordonat de MM si finantat de Uniunea Europeana (UE) prin Programul LIFE+.

ECOREG isi propune sa testeze in Romania, la nivel pilot, conceptul de “simbioza industriala”, implementat cu succes in Marea Britanie, prin programul guvernamental NISP (National Industrial Symbiosis Programme).

Mai precis, prin acest proiect se urmareste economisirea masiva a resurselor prin revalorificarea in mod inovativ a deseurilor si produselor secundare generate de anumiti operatori economici, acestea devenind resurse pentru alte activitati economice, creandu-se astfel retele care actioneaza in mod simbiotic.

In cadrul ECOREG, MM a dezvoltat un parteneriat cu International Synergies Ltd., compania britanica ce a implementat Programul National de Simbioza Industriala al Marii Britanii. Compania britanica a dezvoltat o metodologie specifica, pe care partea romana doreste sa o testeze la nivelul judetului Suceava.

“Proiectul ECOREG este un foarte bun exemplu de cooperare intre mediul public si cel privat, cu implicarea organizatiilor non-guvernamentale. Proiectul reprezinta o oportunitate in contextul economic actual, in special pentru companiile mici. Este un exemplu a ceea ce trebuie facut pentru a duce lucrurile mai departe, catre o activitate economica sustenabila”, a declarat Dl. Barnett in cadrul intalnirii ce a avut loc vineri la sediul APM Suceava.

Oficialul s-a aratat interesat de evolutia proiectului ECOREG, precum si de extinderea acestei abordari in alte regiuni si, ulterior, la nivel national, considerand ca experienta britanica in domeniu poate ajuta companiile romanesti in economia de resurse, cu impact pozitiv asupra mediului.

Foto: amwcontractors.com

spot_img

Ultimele știri