Comisia Europeana, la recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, a trimis Romaniei si Slovaciei avize motivante prin care solicita ca cele doua tari sa-si armonizeze legislatia nationala privind vehiculele scoase din uz cu legislatia UE. In cazul in care statele mentionate nu fac acest lucru, Comisia poate deferi cazurile Curtii de Justitie a UE.
"Aceste state membre nu au notificat Comisia cu privire la transpunerea prevederilor legislative vizand actualizarea interdictiei de a utiliza metale periculoase precum plumbul, mercurul, cadmiul si cromul hexavalent in materiale si componente ale vehiculelor. Aceste masuri ar fi trebuit sa fie in vigoare de la 31 decembrie 2011", spun reprezenantii Comisiei.
La 30 ianuarie 2012, Comisia a trimis Romaniei si Slovaciei scrisori de punere in intarziere. Romania a raspuns ca o lege de transpunere a directivei este avuta in vedere, dar nu a fost inca adoptata si nu a comunicat Comisiei niciun termen de adoptare. Slovacia a raspuns ca in aprilie 2012 urma sa fie adoptat un decret de transpunere a legislatiei, dar acest lucru inca nu s-a intamplat. Prin urmare, Comisia trimite avize motivate, punand la dispozitia tarilor doua luni pentru a raspunde.
Directiva 2011/37/UE solicita statelor membre sa se asigure ca piesele de schimb pentru vehiculele introduse pe piata dupa 1 iulie 2003 nu contin plumb, mercur, cadmiu si crom hexavalent decat in anumite conditii.
O noua abordare pentru evaluarea amestecurilor chimice toxice
De asemenea, Comisia a anuntat ca se va asigura ca riscurile potentiale asociate amestecurilor de substante chimice sunt corect intelese si evaluate. Legislatia UE stabileste limite stricte pentru cantitatile in care poate fi autorizata prezenta anumitor substante chimice in alimente, apa, aer si in produsele prelucrate, dar eventualele efecte toxice ale acestor substante chimice luate in combinatie sunt rareori analizate. In cadrul noii abordari, Comisia va identifica amestecuri care trebuie evaluate in mod prioritar, se va asigura ca diferitele elemente ale legislatiei UE ofera evaluari coerente ale riscurilor pe care le prezinta astfel de amestecuri prioritare si va completa lacunele existente in cunostintele stiintifice necesare pentru evaluarea amestecurilor.
„Legislatia europeana asigura un nivel ridicat de protectie impotriva substantelor chimice individuale, dar trebuie sa stim mai multe despre modul in care actioneaza combinatiile de substante chimice. Este un domeniu de mare complexitate stiintifica, insa aceasta complexitate nu trebuie sa scuze lipsa actiunilor. Atunci cand avem motive intemeiate sa credem ca un amestec de substante chimice prezinta un pericol potential la adresa sanatatii umane sau a mediului ar trebui realizata o evaluare mai detaliata si ar trebui sa luam masurile adecvate”, a spus Potočnik.
Intrucat numarul combinatiilor chimice posibile este foarte mare, prima provocare in cadrul noii abordari va consta in identificarea unor amestecuri prioritare, astfel incat resursele sa se concentreze pe combinatiile cu cel mai mare potential de risc.
Comentariile tale pot fi postate aici.
Foto: hashimoto-trading.com