Identificarea solutiilor pentru reducerea pierderilor de apa, tehnologiilor pentru tratarea apei uzate, precum si tarifele au fost cateva dintre temele discutate la intalnirea operatorilor din domeniul apei la Congresul Mondial al Apei care are loc la Viena.
Accentul a fost pus pe modernizarea statiilor de epurare, ne-a transmis directorul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Marius Postelnicescu. "Analizam posibilitatea de a aduce tehnologie noua si in Romania pentru apa uzata si apa potabila. Exista mai multe sisteme moderne de tratare a apei. Vom analiza la Bucuresti problematica si vom contacta tarile sau firmele care sunt interesate pentru modernizarea sistemelor de apa in Romania", a declarat, pentru Green Report, Marius Postelnicescu.
"Operatorii romani din domeniul apei trebuie sa ia legatura cu firmele dezvoltate din lume care sunt cu mult inaintea noastra si sa aduca in tara proiecte si sisteme de epurare moderne, astfel incat sa rezolvam problema apei uzate", este recomandarea directorului ANAR.
Tehnologia moderna este necesara nu doar pentru rezolvarea problemei apelor uzate, ci si pentru respectarea datelor limita pentru racordarea tuturor localitatilor din Romania la un sistem centralizat de canalizare : 2015 pentru orasele mari si 2018 pentru restul localitatilor.
Directorul ANAR considera ca tehnologia este una dintre solutiile vitale pentru un management sustenabil al apei. Alte probleme stringente sunt poluarea si disciplinarea cetatenilor in spiritul protejarii mediului si apei.
Ziua de maine inseamna Ziua Dunarii la Congresul Mondial al Apei de la Viena. Cu aceasta ocazie, Romania va prezenta studiul privind dezvoltarea ecologica si economica a Luncii Dunarii si vor fi date publicitatii, de asemenea, rezultatele expeditiei internationale realizate anul trecut privind calitatea apei Dunarii.
Congresul Mondial al Apei este organziat de International Water Association (IWA) impreuna cu institutii de profil din bazinul Dunarii, printre care si ANAR. La acest eveniment se afla 3.000 de participanti, in majoritate membri IWA. Congresul se desfasora intre 8 si 12 septembrie.