România își va crește capacitarea de producție a energiei regenerabile cu peste 10 mii de MW

Capacitatea de producție a energiei regenerabile în România va cunoaște o creștere semnificativă în perioada următoare, cu proiecte în valoare de 10.509 MW care urmează să fie puse în funcțiune.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Agerpres, din această capacitate, 5.911 MW va proveni din surse eoliene, în timp ce 4.598 MW va fi asigurat de surse fotovoltaice.

În baza listelor cu avize tehnice de racordare (ATR) și a contractelor de racordare (CR) emise pentru instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, conform informațiilor de la operatorul de transport și sistem, CNTEE Transelectrica SA, pentru anul 2023 se preconizează punerea în funcțiune a unor instalații eoliene cu o capacitate totală de 300 MW și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 372 MW. În anul 2024, se estimează că vor fi puse în funcțiune instalații eoliene cu o capacitate de 276 MW și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 2.786 MW. Pentru anul 2025, se plănuiește punerea în funcțiune a unor instalații eoliene cu o capacitate de 4.163 MW și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 991 MW.

Pe parcursul următorilor ani, se așteaptă o dezvoltare continuă a energiei regenerabile în România. Astfel, în 2026 se estimează punerea în funcțiune a capacităților eoliene de 893 MW și fotovoltaice de 449 MW, iar în 2028 se va adăuga o capacitate eoliană de 279 MW.

La sfârșitul anului trecut, capacitatea totală de producție a energiei regenerabile instalată în sistemul electroenergetic din România era de 11.650 MW. Din această cifră, 6.642 MW proveneau din hidroenergie, 1.426 MW din surse fotovoltaice și 3.027 MW din surse eoliene. În plus, se mai adăugau 134 MW din instalații de producere a energiei pe bază de biomasă/biogaz/deșeuri, 4 MW din surse de căldură reziduală/geotermală și 417 MW proveniți de la prosumatori. Cu noile proiecte planificate, România va continua să își consolideze poziția în domeniul energiei regenerabile și va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Citește și: Organizații de mediu cer Guvernului României retragerea din Tratatul Carta Energiei

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia. 

spot_img

Ultimele știri