Romania are bila neagra la tratarea apelor reziduale

Cea mai importanta problema de mediu in Romania este cea a apelor reziduale, pentru care nu exista tratament biologic, a declarat marti presedintele Asociatiei Balcanice de Mediu (BENA), Fokionas Vosniakos. "Este pacat ca o tara cu multe resurse de apa cum este Romania sa continue sa cumpere apa potabila in sticle de plastic", a afirmat el, intr-o conferinta de presa.

Fokionas Vosniakos crede ca in marile orase din Romania ar trebui create instalatii de tratament biologic al apelor reziduale, iar apa ar trebui distribuita printr-un nou sistem, astfel incat fiecare persoana sa aiba acasa apa curata.

Presedintele BENA a apreciat calitatea apei din Romania, insa a precizat ca, dupa trecerea prin actualul sistem de conducte, calitatea ei este depreciata.

In alta ordine de idei, Fokionas Vosniakos a semnalat problema gunoiului solid, care in Romania este ingropat in pamant, recomandand o prima reciclare a gunoiului solid facuta de fiecare gospodarie in parte, urmata de o reciclare efectuata de o autoritate a statului si, in final, una facuta de o tehnica de incinerare fara fum.

In ceea ce priveste gunoiul industrial, Vosniakos este de parere ca o companie nationala ar trebui sa se ocupe de tratamentul special al acestui tip de gunoi toxic si considera ca ar trebui sa existe mai multe companii de reciclare a peturilor.

Fokionas Vosniakos a aratat ca, in ultimii zece ani, Romania a inregistrat progrese referitor la protectia mediului, printre acestea mentionand starea mijloacelor de transport in comun.

Printre problemele comune ale tarilor in care functioneaza BENA, presedintele institutiei a nominalizat raurile. In opinia sa, trebuie sa existe acorduri regionale cu impact asupra locurilor strabatute de rauri.

Fokionas Vosniakos considera ca o alta problema este cea a conductelor de petrol si a celor de gaz natural, pentru ca acestea vor schimba conditiile de mediu. Serbia este, in opinia presedintelui BENA, cel mai poluat stat dintre cele in care asociatia pe care o reprezinta functioneaza.

Fokionas Vosniakos a tinut aceasta conferinta in contextul in care anul acesta se implinesc zece ani de activitate a BENA. Organizatie internationala stiintifica non-guvernamentala infiintata pe 19 noiembrie 1998, Asociatia Balcanica de Mediu reuneste oameni de stiinta, cadre universitare, experti, specialisti cu preocupari in domeniul managementului de mediu, dar si institutii de profil. In tarile membre ale asociatiei s-au infiintat Birouri Nationale, gazduite de institutii publice din: Albania, Bulgaria, Croatia, FRI Macedonia, Grecia, Romania, Serbia, Turcia, precum si trei Birouri Auxiliare in tari riverane Marii Negre – Ucraina, Federatia Rusa si Georgia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri