Romania ar putea cumpara carbune din SUA

Romania, alaturi de Ucraina si Rusia, se numara printre tarile care isi propun sa cumpere carbune din SUA, a declarat presedintele executiv al Alpha Natural Resources, Michael McQuillen, citat de Bloomberg.

Pretul carbunelui a ajuns la un minim istoric in raport cu pretul titeiului, astfel ca se estimeaza o reorientare a multor consumatori energetici spre consumul de carbune in pofida celui de titei. O tona de carbune din Statele Unite ale Americii costa aproximativ 47 dolari, prin urmare, companiile europene de utilitati pot plati 50 de dolari pentru o tona transportata peste Atlantic, a indicat compania londoneza de intermediere a transportului de profil, Galbraith.

Primele trei companii producatoare de carbune din SUA, Peabody Energy, Consol Energy si Arch Coal, estimeaza pentru perioada curenta cea mai mare crestere a exporturilor din ultimii 20 de ani, in pofida unui moratoriu din partea lui Al Gore, fostul vicepresedinte al SUA.

Ritmul de utilizare a carbunelui a crescut cu 27 de procente din anul 2002 pana in prezent, de trei ori mai mult decat cresterea utilizarii titeiului, conform British Petroleum. "Carbunele este de departe cel mai ieftin combustibil pentru ca nu exista un calcul precis al daunelor pe care le provoaca", a declarat profesorul de stiinta mediului de la Harvard University, John Holdren. "Atata timp cat nu se practica o politica de a pune un pret asupra dioxidului de carbon si pe alte emisii, nici un alt combustibil nu poate concura cu carbunele", a adaugat Holdren.

Carbunele genereaza 41 la suta din emisiile de dioxid de carbon avand, responsabile de incalzirea globala.
Deocamdata exista un avantaj clar in privinta pretului. Carbunele din SUA este corelat unui pret de 1,98 dolari pentru echivalentul energetic a 30 de litri de benzina fata de 12,51 dolari pentru titei si 6,91 dolari pentru gazele naturale.

"Exista un avantaj imens al pretului carbunelui asupra titeiului si acest aspect va continua nedefinit", a declarat presedintele de vanzari al Enel, Gianfilippo Mancini. Enel, cea mai mare companie energetica a Italiei, cheltuieste patru miliarde euro (5,8 miliarde dolari) pentru transformarea centralelor cu titei in centrale cu carbune.

Gore a cerut SUA sa adopte un "moratoriu complet" asupra noilor centrale pe carbune doar daca tot dioxidul de carbon de la acestea poate fi ars sub pamant. Eforturile guvernului SUA de a subventiona carbunele ca alternativa la titei poate fi o "greseala serioasa", a declarat Gore.

Exporturile de carbune ale SUA catre Europa in primele noua luni ale anului au fost de 11,4 milioane tone, in crestere cu 15 procente fata de perioada similara a anului trecut, a indicat Departamentul Energiei al SUA.

Pe de alta parte, mare parte din analistii de pe Wall Street recomanda cumpararea de actiuni la companiile producatoare de carbune.

Peste 1.000 de centrale energetice alimentate cu carbune vor fi construite in urmatorii cinci ani, mai ales in China si India, conform Departamentului Energiei al SUA. China, cel mai mare producator mondial de carbune, a devenit un importator net pentru prima oara in acest an, luand carbune din Indonezia, Australia si Africa de Sud, reducand in acelasi timp cantitatea furnizata Europei.

Prognozatele noi centrale pe carbune ale SUA ar putea intampina opozitii serioase de mediu. Luna trecuta, comisia de reglementare din Kansas a respins un permis de constructie a unei asemenea centrale ca urmare a emisiilor. In pofida opozitiei comisiilor de reglementare, producatorii de carbune din SUA au declarat ca vanzarile de carbune din SUA pe pietele emergente sunt in crestere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri