Rocile ar putea sa absoarba CO2 mult mai repede

Anumite roci care se gasesc din abundenta pe coastele de est si de vest ale Statelor Unite ar putea fi “adaptate” pentru a absorbi dioxid de carbon cu o rata care ar incetini schimbarile climatice, sustin cercetatorii de la Institutul Pamantului din cadrul Universitatii Columbia, informeaza Reuters.

“Intr-o zi acestea ar putea fi un instrument incredibil de folositor pentru combaterea schimbarilor climatice”, a declarat Sam Krevor, autorul principal al studiului.

Oamenii de stiinta stiu deja ca rocile absorb in mod natural dioxid de carbon in decurs de mii de ani prin amestecarea lui cu minerale pentru a forma corpuri solide precum carbonat de calciu, o substanta comuna gasita in roci si principala componenta a cojilor de ou. Cand suprafetele lor sunt dizolvate de fenomenele meteo naturale, rocile absorb dioxid de carbon din atmosfera pe masura ce se recristalizeaza.

Cercetatorii au grabit procesul in laborator prin maruntirea rocilor si adaugarea unui catalizator precum citratul de sodiu pentru a le dizolva. Rocile se refac apoi in cateva minute, absorband dioxidul de carbon.

Din pacate, procesul are loc la o scara mult prea mica si este nevoie de multa energie si alte resurse pentru a absorbi prin aceasta modalitate cantitatea imensa de dioxid de carbon din atmosfera. Astfel ca, cercetatorii s-au orientat catre aflorimentele de roci, pe care cred ca le pot “forta” sa absoarba mai repede dioxid de carbon decat in mod normal. O metoda ar fi injectarea rocilor cu apa fierbinte si dioxid de carbon. Pentru a demonstra ca aceasta metoda este fezabila este nevoie de mai multa cercetare. Dar daca functioneaza, metoda ar putea reduce nevoia de dezvoltare a tehnologiilor de captare si stocare a carbonului in subteran.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri