Fructele și legumele proaspete sunt cele care ajung cel mai des la groapa de gunoi, fie pentru că ajung să se strice, fie pentru că nu au forma perfectă pe care o acceptă magazinele. Există inițiative din toată lumea care intervin în acest lanț, preiau alimentele și le donează celor care au nevoie. Citește mai jos despre 9 dintre ele:
Boston Area Gleaners (Boston, Massachusetts, Statele Unite)
Prin această organizație, mai multe grupuri de voluntari salvează surplusul de la ferme și le oferă celor care au nevoie de hrană proaspătă. În 2015, Boston Area Gleaners a colectat peste 163.300 de kilograme de produse din 66 de tipuri de culturi, din 54 de ferme diferite.
412 Food Rescue (Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite)
Acest grup utilizează tehnologia pentru a conecta donatorii cu beneficiarii, apoi mobilizează voluntarii pentru a face lucrurile să se întâmple. Aceștia din urmă preiau produsele proaspete și sănătoase, dar care nu mai pot fi vândute din cauza unor defecte și le distribuie către cei care au nevoie.
Boulder Food Rescue (Boulder, Colorado, Statele Unite)
Boulder Food Rescue colaborează cu magazinele, le ajută să identifice alimentele care ar fi aruncate, le colectează și le distribuie mai departe, pe biciclete, către adăposturi de zi.
Food Cycle (Londra, Marea Britanie)
Cu ajutorul voluntarilor, Food Cycle utilizează surplusul de alimente de la magazine pentru a prepara mâncare gătită pentru persoanele cu dificultăți financiare. ONG-ul distribuie mâncare către 30 de comunități din Marea Britanie, iar din 2009 până acum au găstit 208.000 de mese.
Hands for Hunger (Nassau, Bahamas)
Această organizație lucrează pentru a asigura hrana celor care au dificultăți să se întrețină, în timp ce reduc risipa alimentară. Fac asta prin colectarea alimentelor care altfel ar ajunge la groapa de gunoi, prin donații, prin depozitarea alimentelor neperisabile și prin educarea studenților în ceea ce privește risipa alimentară.
Last Minute Market (Bologna, Italia)
Retailers, magazine și producători sunt conectați cu oameni și asociații care organizează acțiuni caritabile, prin intermediul platformei Last Minute Market. Cei care au surplus de alimente, le donează către Market pentru a fi date mai departe. Proiectul este prezent în peste 40 de orașe din Italia și va fi implementat și în Argentina și Brazilia.
OzHarvest (SSydney, Australia)
Fiidn prima organizație care salvează mâncarea perisabilă de la a fi aruncată la gunoi, OzHarvest colectează excesul de alimente de la peste 2.000 de magazine și le distribuie către 800 de organizații de caritate.
Satisfeito (São Paulo, Brazilia)
Satisfeito este o mișcare globală care previne risipa alimentară și combate foametea în rândul copiilor, prin intermediul restaurantelor. În meniurile restaurantelor care fac parte din program, unele feluri de mâncare au în dreptul lor logo-ul Satisfeito. Iconița înseamnă că acele porții pot fi comandate cu o treime mai mici, iar diferența să fie donată de către restaurant programului, pentru hrănirea unor copii.
The Garden of Eating (Cascada Niagara, Canada)
Cu ajutorul voluntarilor, această organizație adună fructele din pomii neglijați, care nu aparțin nimănui. Aceste fructe ar ajunge altfel la groapa de gunoi, iar The Garden of Eating le donează celor care au nevoie. Din 2009 până acum, aceștia au donat peste 6.000 de kilograme de fructe și legume.
Mai multe inițiative menite să reducă risipa alimentară, aici și aici.