Rezervorul in care era stocat noroi rosu toxic si care a cedat luni in vestul Ungariei, provocand o catastrofa ecologica, prezenta scurgeri de mai multe luni, sustine organizatia neguvernamentala ecologista Fondul mondial pentru protectia naturii (WWF) sambata, intr-un comunicat citat de Mediafax.
O fotografie realizata in iunie arata ca existau deja scurgeri de noroi rosu din rezervorul uzinei de alumina din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), precizeaza WWF intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de Internet.
Imaginile aeriene arata, de asemenea, urme rosii in exterior, la marginea rezervorului, in apropiere de zona care a cedat la inceputul saptamanii, provocand moartea a sapte persoane, potrivit ultimului bilant provizoriu.
"Accidentul (…) ar fi putut fi evitat cu usurinta daca exploatatorii si-ar fi respectat obligatiile", a declarat Andreas Beckmann, care conduce programul WWF pentru Dunare, citat in comunicat. "Aceasta neglijenta si lipsa masurilor de securitate sunt la originea celei mai mari catastrofe ecologice din Ungaria", a subliniat el.
Aceste fotografii, care reprezinta o "proba" a starii precare a rezervorului si care au fost publicate pe site-ul http://www.wwf.at/de/menu45/subartikel1617/, "vor fi examinate imediat", considera WWF.
Organizatia avertizeaza asupra sigurantei acestui tip de rezervoare in toata Ungaria, mai ales a celui din Almásfüzito, situat la 80 de kilometri de Budapesta, intr-o zona seismica din apropierea Dunarii.
La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal.
Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in marele fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de noroi rosu.
Foto: mediafax.ro