Earth Hour

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una dintre cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2,2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora.
 
Impactul evenimentului a fost unul urias, astfel ca, numai un an mai tarziu, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Constructii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseumul din Roma, ori panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritati din lumea filmului, a muzicii si a artei s-au alaturat initiativei WWF.

Earth Hour a devenit, astfel, cea mai ampla actiune de prevenire a schimbarilor climatice, din intreaga istorie. Earth Hour a dovedit tuturor ca un efort comun poate avea consecinte uimitoare. A fost, practic, un apel la actiune care s-a adresat fiecarui locuitor al lumii. Un apel la responsabilizare, la initiativa si la solidaritate, toate menite sa construiasca un viitor sustenabil. Un apel caruia i-au raspuns 100 de milioane de oameni. Si care a dovedit ca fiecare gest conteaza.

Inspirate de aceasta initiativa, mai multe orase din Romania s-au alaturat miscarii. Cateva primarii din tara au intrerupt iluminatul public si al unor cladiri de referinta. La Bucuresti, Opera Nationala a stins iluminatul exterior, fiind prima cladire reprezentativa care s-a alaturat miscarii. Peste 1.000 de persoane si cateva zeci de organizatii s-au inscris pe pagina evenimentului. Rezultatele evenimentului au fost peste asteptari, Dispeceratul Energetic anuntand ca s-a inregistrat o reducere de energie de 100-150 de megawati, echivalentul a aproximativ un milion si jumatate de becuri.

Pentru 2009, 500 de orase din intreaga lume si-au anuntat deja participarea. Turnul Eiffel, Hotelul Burj Al Arab si Taipei 101, cea mai mare inalta cladire din lume, sunt doar cateva dintre constructiile emblematice care vor ramane in intuneric timp de o ora. Romania se va alatura pentru prima data, oficial, campaniei globale. Vom stinge luminile in cladiri emblematice din Capitala si din alte 5 orase: Timisoara, Iasi, Brasov, Botosani si Tulcea. Vom implica autoritatile locale si nationale, companii si organizatii si pe toti cei care vor sa demonstreze ca le pasa de mediul inconjurator. Vom organiza un eveniment de strada in Piata Constitutiei. Vom vorbi, prin intermediul ambasadorilor Earth Hour, despre simbolul Earth Hour si despre pericolul schimbarilor climatice.

Participarea la Earth Hour este un mod simplu de a arata ca, impreuna, putem transmite un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice, cu atat mai mult cu cat anul 2009 este unul crucial pentru politicile de clima. Pe 28 martie, la 20.30, ii invitam pe toti romanii sa stinga luminile timp de o ora. Ora Pamantului. Astfel, vom dovedi ca impreuna putem sa actionam impotriva schimbarilor climatice.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri