Cu jucariile nu-i de joaca

In fiecare an, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor retrage de pe piata mii de jucarii care nu indeplinesc normele de siguranta. Medicii atrag atentia asupra ingredientelor din care sunt fabricate aceste jucarii, chimicalele din ele provocand diferite complicatii la nivelul pielii, tubului digestiv sau aparatului respirator. Jucariile ecologice ar putea fi o alternativa sigura la cele cu riscuri de pe piata, insa producatorii nu se lauda deocamdata cu vanzari foarte mari.

Text de Loredana Pana

Ratusca ucigasa
 
Medicii atrag atentia asupra jucariilor care nu au un certificat de calitate, ce sa ateste ca au fost fabricate potrivit normelor europene, sau eticheta. „copiii sunt curiosi si au tentatia de «a gusta» jucariile. Este necesar sa fim constienti si sa prevenim posibilele afectiuni ce pot rezulta din lasarea copiilor in preajma unor obiecte ce nu corespund standardelor in vigoare. Atunci cand observam ca vopseaua de pe un material cade sau se dizolva cu usurinta, e bine sa renuntam la acea jucarie pentru ca substantele continute de vopsea pot fi ingerate”, spune Marius Gheorghitescu, medic de familie la clinica Bio-Medica. Formaldehida, substantele ignifuge, metalele grele din vopsea, PVC-ul sau ftalatii sunt doar cateva dintre substantele nocive care se gasesc frecvent in jucarii. „Sub stantele chimice nocive determina o intreaga pleiada de afectiuni. La nivelul pielii pot aparea iritatii, dermatite sau arsuri chimice. La nivelul tubului digestiv determina intoxicatii acute, care se manifesta prin greata, varsaturi, diaree”, adauga dr. Gheorghitescu. Ajunse in cantitati mari in organism, substantele chimice nocive pot provoca chiar decesul. Potrivit medicului, chimicalele pot facilita aparitia astmului si a altor afectiuni metabolice, neurologice sau hormonale. O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor de proasta calitate, care se pot rupe cu usurinta. Bucati mici pot ajunge in caile respiratorii ale copilului, punandu-i in pericol viata. „Partile ascutite pot determina grave leziuni oculare sau digestive”, continua dr. Gheorghitescu.

Eco-alternativa – mai scumpa, dar mai sigura

Jucariile ecologice protejeaza, pe de-o par te, mediul, caci sunt realizate din materii prime biodegradabile, precum lemn, hartie, bumbac, iar, pe de alta parte, sunt sanatoase pentru copii deoarece nu sunt tratate cu substante toxice.
 
„Cand parintii cumpara o jucarie din lemn trebuie sa se informeze si sa ceara o garantie comerciantului ca lemnul respectiv nu e vopsit cu culori ce contin plumb, cum e cazul jucariilor din lemn si puzzle-urilor care provin din China”, spune Ondine Ionici, director al companiei Petit Caprice, importator de jucarii ecologice.

Plumbul, vinovat de boli de tipul encefalopatiilor sau al anemiei, reprezinta o amenintare pentru sanatate publica pentru ca este des intalnit in conductele vechi de apa si in vopsele. Cei mai afectati sunt copiii, deoarece organismul lor elimina mai greu elementele de plumb inspirate sau inghitite.

Pentru fabricarea unei jucarii ecologice e nevoie de un buget cu 25% mai mare decat pentru fabricarea unei jucarii din plastic, motiv pentru care pretul la raft este si mai ridicat.

„Salariile din Romania influenteaza in mod evident piata jucariilor. Totusi, foarte multi parinti vin la noi in magazin si ne spun ca au saci cu jucarii acasa. Ideea e ca usor, usor, chiar si parintii fara posibilitati materiale importante isi vor da seama de faptul ca un copil nu are nevoie de tone de jucarii, deci vor cheltui mai rar, dar sume mai mari”, explica Ionici.

Atentie la cadouri!

Centrul European al Consumatorilor din Romania transmite in fiecare an, in apropierea sarbatorilor, sfaturi de siguranta in alegerea jucariilor de catre parinti. Cumpararea jucariilor care au inscriptia CE este indicata, deoarece Uniunea Europeana are cele mai stricte reguli din lume in ceea ce priveste fabricarea jucariilor. Alegeti jucariile adecvate varstei copilului si abilitatilor lui. Examinarea periodica a jucariilor este necesara, iar aruncarea celor defecte, care pot provoca rani, este obligatorie.

„Jucariile pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. Este foarte important ca jucariile sa fie alese potrivit varstei copiilor carora le sunt destinate”, spune Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri