Carbonul devine marfa la Bursa romaneasca

Certificatele de emisii de carbon sunt, incepand din 23 februarie, clasificate ca valori mobiliare, putand fi, prin urmare, tranzactionate liber pe piata de capital. Romania este prima tara din Europa care ia aceasta masura, dar nu este singura care introduce facilitati de acest gen. „Alte state europene au scutit certificatele de carbon de TVA, ceea ce le aduce la un numitor comun cu clasificarea ca valori mobiliare”, a explicat, pentru “Green Report”, Toma Dosteteanu, director executiv Casa Romana de Compensatie (CRC), din cadrul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (SIBEX).

Text de ROXANA BUCATA

Tranzactionarea certificatelor de carbon pe piata de capital nu afecteaza Planul National de Alocare, ceea ce inseamna, practic, ca, de exemplu, o termocentrala poate in continuare sa vanda certificate de emisii catre o alta termocentrala in mod direct. La comercializarea ca valori mobiliare, diferenta consta in scutirea de TVA. Potrivit avizului aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prestarea serviciilor si activitatilor de investitii financiare avand ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de sera se va desfasura exclusiv prin brokeri autorizati. Acestia sunt 38 la numar, a precizat Toma Dosteteanu. Tranzactionarea certificatelor de carbon pe piata de capital nu afecteaza Planul National de Alocare, ceea ce inseamna, practic, ca, de exemplu, o termocentrala poate in continuare sa vanda certificate de emisii catre o alta termocentrala in mod direct. La comercializarea ca valori mobiliare, diferenta consta in scutirea de TVA. Potrivit avizului aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prestarea serviciilor si activitatilor de investitii financiare avand ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de sera se va desfasura exclusiv prin brokeri autorizati. Acestia sunt 38 la numar, a precizat Toma Dosteteanu.

Clasificarea certificatelor de emisii ca valori mobiliare a fost comentata si de specialistii contactati de agentia de presa Reuters, care noteaza ca masura ar putea „ucide” piata comercializarii de permise de carbon din cadrul schemei europene (ETS), in valoare de 100 de miliarde de dolari. Jurnalistii de la Reuters citeaza opinia unui broker, James Atkins, presedinte al com-paniei Vertis, cu sediul la Budapesta, care condamna faptul ca aceasta masura nu a fost discutata cu reprezentantii din industrie. Acesta a adaugat ca firma a inaintat o plan¬gere in instanta, intrucat masura incalca mai multe legi.

Directorul executiv al CRC a declarat ca CNVM a mai aprobat avizul de tranzactionare a certificatelor de emisii ca valori mobiliare si acum un an, dar, in urma consultarilor cu industria, acesta a fost retras. Motivul retragerii a fost, spune acesta, impotrivirea reprezentantilor din industrie fata de introducerea companiilor din Planul National de Alocare sub incidenta avizului. Masura care tocmai a intrat in vigoare ex-clude tranzactiile intre societatile din Planul National de Alocare.

Reglementarea reprezinta insa o amenintare la adresa tranzactiilor directe in cadrul Planului National de Alocare, in opinia unui broker de la o companie din Praga, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Cred ca marile companii energetice detinute de stat trebuie sa faca ceva pentru a nu pierde controlul asupra pietei”. Acesta isi mai pune problema asupra eventualitatii ca fiecare stat sa procedeze dupa modelul Romaniei. „Este ciudat sa tratezi problema la nivel local. Doar o mare piata europeana asigura accesul la preturi corecte”, a declarat acesta pentru site-ul de analiza 2Celsius.

Proces Romania – CE

Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, „plafonul” sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile care intra sub incidenta schemei ETS le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea.

Pentru perioada 2008-2012, plafonul european este 2,08 miliarde de tone de emisii anual. Din aceasta valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual.

Alocarea certificatelor de emisii se face pe instalatii, si nu pe fiecare sector in parte. Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta nu numai o cerinta obligatorie de mediu, dar si un instrument de stimulare a competitivitatii instalatiilor care intra sub incidenta acesteia.

Aceasta se aplica doar emisiilor de CO2 si instalatiilor care desfasoara activitati in domeniul energetic, inclusiv rafinarii, activitatii de prelucrare a metalelor feroase, activitatii din industria mineralelor (ciment var, sticla, ceramica), precum si altor activitati, celuloza si hartie. Lor li se adauga si instalatiile din alte industrii, al caror consum este mai mare de 20 MW.

Comisia Europeana a aprobat, in octombrie 2007, pentru Romania o cota de 75,9 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea autoritatilor de la Bucuresti. Romania solicita anularea deciziei CE, deoarece hotararea nu este sustenabila si ar putea afecta, prin cresterea costurilor, investitiile de mediu pe care producatorii industriali sunt obligati sa le efectueze.

Procesul intentat de tara noastra autoritatilor de la Bruxelles se afla la finalul fazei scrise, urmatoarea etapa fiind pledoaria care se anunta cu o luna inainte, a declarat, pentru „Green Report”, Ioana Raiciu, consilier de presa in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene care a intentat procesul din partea Romaniei.

Penalitati noi

Hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, aprobata in 23 februarie de guvern, introduce penalitati in euro pentru nerespectarea diferitelor prevederi ale acestui act normativ, cu aceeasi valoare ca in toate statele membre.

De asemenea, noua hotarare de guvern introduce obligativitatea operatorilor care detin instalatii in care se desfasoara una sau mai multe activitati incluse in schema de comercializare incepand cu anul 2013, de a transmite pana la 30 aprilie 2010, la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, datele privind emisiile de gaze cu efect de sera, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului si Padurilor. Datele trebuie argumentate corespunzator si verificate de institute de cercetare acreditate sau atestate, dupa caz, sau de verificatori acreditati in domeniile respective.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri