Energia consumata de un bec clasic cu incandescenta este emisa si se risipeste in proportie de 80%-90% prin caldura si doar 10% este folosita pentru producerea luminii. Becurile economice castiga din ce in ce mai mult teren, fiind promovate, dar si impuse prin legislatia europeana. Becurile incandescente vor fi scoase treptat din uz de toate tarile din UE in urmatorii ani, in favoarea celor economice – CFL (compact fluorescentlamp), fluorescente si LED (light-emitting diode). In SUA, legislatia federala prevede ca becurile incandescente sa dispara pana in anul 2014. Chiar daca multe dintre avantajele utilizarii acestora sunt greu de tagaduit, becurile eficiente energetic au si detractori. „Green Report” va invita sa
punem in balanta avantajele si dezavantajele becurilor economice.
Text de Raluca Petrescu
Avantaje
- Reduc consumul de energie cu aproximativ 50%-80% fata de becurile traditionale.
- Durata de viata de 12.000-15.000 de ore (chiar 60.000 de ore la becurile de ultima generatie), adica de 4 pana la 15 ori mai mare decat cea a unui bec obisnuit cu incandescenta.
- Investitia se poate amortiza in sase luni.
- In materie de consum energetic, o gospodarie care foloseste astfel de becuri economiseste, potrivit estimarilor, intre 50 si 166 de euro. Studiul Comisiei Europene arata o economisire de doar 50 de euro pe an la factura de electricitate. La nivelul tuturor tarilor din UE, economisirea se ridica la 5-10 miliarde de euro anual.
- Reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in cazul in care toate becurile cu incandescenta ar fi inlocuite, este estimata la 15 milioane de tone pe an la nivel mondial.
- Pentru ca nu se incing, becurile economice nu risca sa explodeze la contactul cu apa si nu topesc izolatia firelor electrice.
- Pentru ca sunt schimbate mai rar, becurile CFL sunt ideale pentru zonele greu accesibile.
- Folosirea becurilor economice reduce cantitatea de deseuri de corpuri de iluminat.
- Diferentele spectrului luminos emis de becurile CFL comparativ cu becurile incandescente s-au diminuat treptat, datorita evolutiei tehnologiei de productie, astfel ca problema adaptarii la lumina produsa de CFL a fost in mare parte rezolvata.
- LED-urile au o eficienta ridicata – pot produce 100 de lumeni folosind doar 1 watt de curent.
- Becurile LED economice folosesc diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si gazelor rare utilizate de becurile clasice si sunt ideale datorita eficientei energetice si duratei de viata foarte mari.
- Poluarea provocata de becurile CFL nereciclate este neglijabila pe langa avantajele reducerii consumului propriu zis.
Dezavantaje
- Au costurile de productie mai mari, iar preturile de comercializare de 10 pana la 30 de ori mai mari fata de becurile clasice.
- Cele ieftine nu redau foarte bine culorile.
- Becurile economice nu sunt biodegradabile si trebuie reciclate in mod controlat, printr-un proces complex. mai mult, contin mercur care, in cazul spargerii becului, poate deveni periculos.
- Dimensiunea – unele becuri economice au forme alungite si nu incap in vechile corpuri de iluminat.
- Sunt mai pretentioase din punctul de vedere al realizarii instalatiei electrice, nefunctionand corect in toate situatiile.
- Au un timp de start mai mare. Comparativ cu becurile incandescente, care ajung la luminozitatea maxima la o fractiune de secunda dupa ce au fost aprinse, CFL-urile au nevoie uneori chiar de un minut pentru a lumina la intreaga capacitate. La temperaturi foarte scazute, intervalul poate fi si mai lung. Pentru becurile CFL care folosesc aliaj de mercur, perioada de incalzire poate dura pana la trei minute.
- Capacitatea luminoasa este proportionala cu suprafata de fosfor, iar becurile CFL cu o intensitate luminoasa mare sunt in general mai voluminoase decat cele incandescente.
- Puterea becurilor fluorescente se diminueaza pe parcursul timpului, iar calitatea luminii, initial adecvata, scade.
- Nu functioneaza corect cu intrerupatoare electronice sau variatoare de curent/tensiune si, in consecinta, nu li se poate controla intensitatea luminoasa.
- Durata de viata scade semnificativ daca sunt folosite pe perioade scurte. Acest lucru, precum si faptul ca se incalzesc mai greu decat becurile incandescente le dezavantajeaza mai ales in incaperile in care lumina este stinsa la perioade scurte de timp.