Ariile neprotejate

Romania risca amenzi usturatoare pentru desemnarea necorespunzatoare a siturilor de Arii Protejate Avifaunistice. Desi Comisia Europeana a declansat in octombrie procedura de infringement din cauza incalcarii Directivei Pasari, balbaiala autoritatilor si procedurile birocratice nesfarsite vor impiedica respectarea termenului de conformare. Solutia Ministerului Mediului este un proiect care va fi finalizat abia peste un an. In acest timp, administratiile ariilor protejate din tara functioneaza ilegal, in lipsa unei agentii care ar fi trebuit sa le coordoneze.

Text de Loredana Pana

Romania a ajuns din nou in fata Curtii Europeane de Justitie, de aceasta data pentru ca nu si-a respectat obligatiile privind desemnarea unor noi situri de Arii Protejate Avifaunistice, potrivit Directivei Pasari a UE. In septembrie, Romania a incalcat un alt termen-limita, referitor la completarea retelei de Situri de Importanta Comunitara, care contribuie la conservarea favorabila a habitatelor naturale si a speciilor. Declansarea unei noi proceduri de infringement depinde doar de dispozitia CE, iar amanarea procesului, de talentul negociatorilor romani.

„In general, desemnarea siturilor se gandeste la pachet de catre Comisia Europeana. Fiind deja inceputa o procedura de infringement, nu ar avea sens sa porneasca inca una. Daca pana in decembrie nu sunt trimise raportele cu privire la Siturile de Importanta Comunitara, probabil ca ne asteapta un alt proces”, explica Dan Hulea, presedintele Asociatiei Ornitologice Romane (SOR). Dupa declararea procedurii de infringement, pe 8 octombrie, urmeaza o perioada de doua luni in care au loc discutii tehnice, iar autoritatile romane au posibilitatea sa explice problemele pe care le-au intampinat si sa justifice intarzierea rapoartelor.

Dupa aceasta perioada va avea loc o alta intalnire intre parti, care i-ar putea oferi Romaniei sansa de a scapa de penalitati. Daca nici la cea de-a doua intalnire, Romania nu-si rezolva situatia, peste alte doua luni se vor stabili penalitatile.

„Depinde foarte mult de comunicarea pe care o are guvernul cu Comisia. Pana acum nu a fost foarte buna. Din cate stim noi, nu au existat negocieri. Pur si simplu nu au comunicat catre Comisie desemnarea noilor situri”, spune Luminita Tanasie, director de program WWF Dunare-Carpati Romania.

Noile situri, la Sfantu-Asteapta

Ministerul Mediului are in desfasurare „Proiectul de cercetare Natura 2000” in vederea indeplinirii obligatiilor ce-i revin tarii noastre in aplicarea reglementarilor comunitare privind reteaua ecologica Natura 2000. Acest proiect este in licitatie deschisa, iar durata lui de desfasurare este estimata la 13 luni de la data incheierii licitatiei. Proiectul urmareste solutionarea obligatiilor ce decurg atat din implementarea Directivei „Pasari”, dar si din implementarea Directivei „Habitate”.

„Am intrat in infringement si e deja tarziu pentru acest proiect derulat pe 13 luni. El se poate face cand este sezon de vegetatie. Trebuie mers pe teren si stabilit daca e nevoie sa fie desemnate arii protejate. De asemenea, migratia pasarilor trebuie urmarita. Din cauza asta dureaza foarte mult”, explica Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului.

Tara noastra trebuia sa desemneze aceste situri inca de la data aderarii la UE, respectiv 1 ianuarie 2007. Chiar Ministerul Mediului recunoaste ca aceste rapoarte au fost trimise, dar au fost considerate incomplete de catre Comisia Europeana. „Ne-au trimis acasa sa ne mai facem o data temele”, a precizat Silviu Megan.

Ce trebuia facut

In Romania au fost propuse 130 de zone pentru a beneficia de statutul de Arie de Protectie Speciala Avifaunistica in cadrul retelei Natura 2000. Aceste zone corespund retelei de Arii de Importanta Avifaunistica din Romania, retea bazata pe criterii stiintifice dezvoltate de Birdlife International, prin partenerul sau in Romania, SOR. Pentru ca nu au fost respectate zonele propuse de Birdlife, Romania a intrat in procedura de infringement. In prima etapa, guvernul a fost instiintat de aceasta procedura printr-o scrisoare de notificare oficiala din partea Comisiei Europene in octombrie 2007. Pentru a se conforma, la sfarsitul lui octombrie 2007 Guvernul Romaniei a emis Hotararea de Guvern nr. 1284/2007 prin care a desemnat 108 Arii de Protectie Speciala Avifaunistica. Prin suprapunerea ariilor desemnate cu ariile propuse pentru desemnare
s-a constatat ca doar 69% din suprafata propusa a fost desemnata, ceea ce pune in pericol multe specii de pasari protejate prin lege.

Ca urmare, in septembrie 2008, Comisia a initiat al doilea pas al procedurii de infringement, respectiv a solicitat decizia de motivare din partea guvernului. Raspunsul nesatisfacator al guvernului a determinat Comisia Europeana sa demareze al treilea pas al procedurii, respectiv trimiterea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie.

Agentia – desfiintata si Directia – blocata

Pentru o mai buna functionare a administratiilor ariilor protejate din tara, autoritatile au decis infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP). Din nefericire, aceasta agentie n-a existat niciodata decat pe hartie. Odata cu venirea Elenei Udrea in fruntea Ministerului Mediului, a fost luata decizia ca agentia sa fie desfiintata si sa se creeze o Directie in cadrul ministerului care sa preia atributiile acesteia. „Directia din cadrul ministerului pentru ariile protejate se va deschide cand se va aproba legea de asumare a guvernului, care este la Curtea Constitutionala”, spune Silviu Megan.

Administratorii functioneaza ilegal

Cand a intrat in vigoare OUG 57/2007, referitoare la infiintarea ANAP, au fost facute amendamente si la legile anterioare, astfel incat, contractele de administrare pentru ariile protejate trebuiau sa fie supervizate si evaluate de aceasta agentie. „Acum este un vid legislativ. Teoretic, niciun administrator nu functioneaza legal. Ele au mers inainte, dar nu exista nicio coordonare la nivel national”, explica Luminita Tanasie. Nefunctionarea acestei agentii blocheaza activitatile administratorilor parcurilor nationale din tara. „Planurile noastre de management nu pot fi aprobate, pentru ca nu are cine sa faca asta. Insa grija mea cea mai mare este ca suntem pe cale sa ne desfiintam pentru ca Romsilva nu ne da banii nici macar pentru salarii”, spune Valentin Grigore, administratorul Parcului Natural Comana.

Desemnarea siturilor ca arii protejate este doar unul dintre pasii pe care Romania trebuie sa-i faca. Insa chiar daca va reusi sa evite plata penalitatilor impuse de Comisia Europeana, lungul proces de conformare pe arii protejate este departe de a se fi terminat.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri