Violeta Dinca, bucatar-sef Violeta’s Vintage Kitchen: "Este o mancare foarte gustoasa si sanatoasa. Somnul este hranitor, dar si usor in acelasi timp. Am mancat prima data in Delta aceasta mancare, insa reteta era mult mai simplificata. Am combinat-o cu o reteta asemanatoare de la Roman si asa am gasit varianta cea mai delicioasa".
Se fierbe un somn intreg, feliat in bucati mari, intr-o oala de supa, impreuna cu un morcov, un pastarnac, trei sau patru catei de usturoi si o telina, circa 15 minute dupa ce apa a dat in clocot. Se scoate pestele, iar dupa ce s-a racit putin, se dezoseaza si se pune deoparte carnea, pe cat posibil, in bucati mari. Se face un piure din sase cartofi fierti in coaja, apoi pasati cu sare, piper proaspat macinat, trei catei de usturoi zdrobiti, un cub mare de unt, o lingura de ulei de masline si un praf de nucsoara. La final, piureul se amesteca bine cu o mana de patrunjel si menta tocate fin si cu o cana din apa in care a fiert pestele. Se pune pestele intr-o tava, deasupra se intinde piureul, iar peste acesta se aseaza felii intregi de rosii. Se stropeste cu ulei de masline si se baga la cuptor pentru circa 15 minute, pentru imbinarea aromelor. Se presara menta si patrunjel tocate si nuca macinata nu foarte fin. Se stropeste din nou cu ulei de masline.
1 somn
1 morcov
1 pastarnac
3-4 catei de usturoi
1 telina
6-7 cartofi
ulei de masline
1 cub unt