Relaxare prin munca la fermele ecologice

Pentru cei care s-au saturat de traditionalul concediu la munte sau la mare exista varianta de a munci cot la cot cu fermierii intr-o ferma ecologica. Voluntarii au ocazia sa discute si sa invete din experienta fermierilor despre biodiversitate si agricultura traditionala. Legatura dintre fermieri si voluntari este realizata prin WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms/Oportunitati din lumea intreaga la ferme ecologice), care si-a deschis o filiala si in Romania.

Willy si Lavinia Schuster, impreuna cu cei cinci copii ai lor, au o ferma bio in judetul Sibiu. Ei primesc voluntari de peste cinci ani, gospodaria lor fiind inclusa in WWOOF Austria.

Conditiile se discuta la inceput, iar, daca ambele parti sunt de acord, se stabileste perioada in care pot veni voluntarii. Programul de lucru este de patru pana la sase ore pe zi, in schimb, voluntarul primeste cazare si masa.

"Activitatea este foarte diversificata intr-o astfel de gospodarie, si fiecare voluntar face ce i se potriveste lui mai mult. De exemplu, o femeie va lucra mai mult in gospodarie, in procesarea laptelui, pregatirea marfii pentru vanzare sau in gradina, la plivit sau la flori", spune Schuster.

Pana acum, mai spune Willy Schuster, la ferma lor au venit sa lucreze voluntari din Austria, Germania, Franta, Elvetia, dar si din Australia, Camerun sau Nigeria.

Reteaua internationala WWOOF a fost creata in 1970 in Marea Britanie. Datorita popularitatii pe care a dobandit-o, mai mult de 35 de tari din intreaga lume au stabilit organizatii nationale WWOOF care promoveaza o legatura stransa intre fermele ecologice si consumatori.

spot_img

Ultimele știri