Reguli clare pentru comercializarea produselor alimentare din insecte în România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a publicat proiectul unui ordin privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi. 

”Prezentul ordin stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire
la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele de punere în aplicare (CE) nr. 2021/882, nr. 2021/1975, nr. 2023/5 si nr. 58/2023 ale Comisiei, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă și larve ale gândacului de făină precum și orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii din Anexa Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 comercializate în suprafețele de vânzare precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă”, se arată în textul proiectului de ordin.

Potrivit documentului, produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentației  zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. În contextul Strategiei De la fermă la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentând o sursă alternativă de proteine care ar putea înlesni trecerea către un sistem alimentar mai durabil.

spot_img

Ultimele știri