Reglementările pentru UAT-uri și firmele care se ocupă de gestionarea deșeurilor, înăsprite

Reglementările pentru UAT-uri și firmele care se ocupă de gestionarea deșeurilor au fost înăsprite odată cu adoptarea în ședința de Guvern a OUG privind regimul deșeurilor, act normativ care întărește cadrul legal privind colectarea separată și reciclarea.
„În România este în vigoare de mai bine de 15 ani actul normativ care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor. Cu toate acestea, din păcate, multe unități administrativ-teritoriale nu au implementat aceste reglementări cu toate că o parte semnificativă dintre cetățeni colectează selectiv deșeurile. Comisia Europeană a deschis și o procedură de infringement împotriva României pe care o putem închide cu ordonanța de urgență aprobată astăzi. Totodată, prin acest act normativ înăsprim reglementările pentru UAT-uri și firmele care se ocupă de gestionarea deșeurilor. Astfel, în UAT-urile în care deșeurile nu sunt colectate selectiv, primăriile vor avea obligația să întrerupă sau să modifice contractul cu firmele de salubrizare astfel încât acestea să asigure colectarea selectivă”, a explicat, într-o postare, ministrul mediului, Barna Tanczos.
Potrivit declarațiilor acestuia, noua OUG va introduce noi obligații pentru actorii din lanț și va reglementa mult mai clar activitățile de gestionarea deșeurilor – colectare separată a deșeurilor și tranziția la economia circulară.
Principalele concepte promovate prin noul act normativ
Utilizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare a deșeurilor către prevenire, reutilizare, reciclare. Majorarea obiectivelor la 55% reciclare deșeuri municipale în 2025, 60% în 2030 și 65% în 2035 reflectă viziunea Uniunii Europene de a trece la o economie circulară, iar aceste obiective au rolul de a impulsiona reintroducerea unor materiale în circuitul economic, crearea circularității care scade gradul de dependență față de resursele importate, introducerea de noi oportunități economice și stimularea competitivității pe termen lung.
Introducerea unor cerințe operaționale minime pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor care au rolul de a diminua costurile, de a stimula performanța și de a asigura condiții de concurență echitabile, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru întreprinderile din domeniul comerțului electronic, evitându-se obstacolele în calea bunei funcționări a pieței interne. Aceste scheme reprezintă o parte esențială a sistemului de gestionare eficientă a deșeurilor.
Informarea consumatorilor cu privire la contribuția lor în prevenirea generării deșeurilor alimentare și convingerea lor în direcția modificării comportamentului, prin educație și campanii de sensibilizare. Mai mult, producătorii trebuie să promoveze utilizarea sustenabilă a produselor lor și să contribuie la gestionarea lor la sfârșitului ciclului de viață al acestora.
Centrul județean de management integrat al deșeurilor Bihor. Sursă foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Colectarea separată care contribuie în mod esențial la creșterea ratelor de pregătire pentru reutilizare și reciclare. Pentru a evita o modalitate de tratare a deșeurilor care blochează resursele la nivelurile inferioare ale ierarhiei deșeurilor, pentru a permite reciclarea de înaltă calitate și pentru a stimula folosirea unor materii prime secundare de calitate, autoritățile publice locale trebuie să se asigure că bio-deșeurile sunt colectate separat, iar sistemele deja instituite pentru colectarea deșeurilor sunt operate corect, eficient, cu o performanță ridicată.
Instituirea de registre electronice prin care se poate asigura trasabilitate deșeurilor de la generator la instalațiile de reciclare/valorificare/eliminare.
Promovarea utilizării durabile a resurselor și simbioza industrială prin urmărirea măsurilor și condițiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Încurajarea dezvoltării, producerii, comercializării și utilizării produselor și componentelor de produse adaptate unei utilizări multiple, care conțin materiale reciclate, care sunt durabile din punct de vedere tehnic și reparabile cu ușurință.
Actualizarea definițiilor prevăzute în Directiva 2008/98/CE pentru a permite o monitorizare eficace a progreselor înregistrate.
spot_img

Ultimele știri