Referendumul de la Sebes, in presa de azi

Gandul: Orasul Sebes a facut referendum impotriva formaldehidei

Locuitorii municipiului Sebes-Alba au fost chemati ieri la un referendum local privind producerea substantelor cancerigene pe teritoriul localitatii. Referendumul, organizat la cererea unui grup local de initiativa, vizeaza compania Kronospan Sebes, care produce formaldehida, substanta considerata cancerigena de unii dintre localnici.

Compania austriaca Kronospan detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane de euro.
Compania produce aproximativ 30.000 de tone de substanta pe an, insa acum vrea sa-si dubleze capacitatea de productie, ea anuntand ca in acest an intentioneaza sa inaugureze o fabrica noua de aproximativ 10 milioane euro pe platforma proprie din Sebes.

Investitia urmareste punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida, menita sa asigure cerintele tot mai mari de rasini necesare pentru productia proprie de placi. Deschiderea noii fabrici s-a lovit de o puternica opozitie din partea locuitorilor. Potrivit unor analize realizate recent de medicii oncologi de la Spitalul Judetean Alba, unii dintre angajatii companiei Kronospan Sebes sunt suspecti de cancer, cauza acestor probleme de sanatate putand fi expunerea indelungata la formaldehida.

"Noi vrem sa se inchida si fabrica veche de formaldehida de la Kronospan si o monitorizare foarte stricta a tuturor tipurilor de poluanti de la Kronospan(…) Acest referendum tinteste mai departe in ideea realizarii unor initiative legislative privind interzicerea fabricarii formaldehidei si a substantelor pe baza de formaldehida pe teritoriul Romaniei aidoma unei legi care exista privind un alt produs cancerigen, azbestul", a spus, ieri, Ioan Caldare, membru al grupului de initiativa.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca referendumul nu poate duce la inchiderea firmei Kronospan, iar aceasta se poate face doar in momentul in care se dovedeste cu documente si masuratori ale unor institute neutre ca aceasta companie incalca legea si polueaza. Dumitrel a atras atentia ca exista posibilitatea ca firma sa demonstreze cu masuratori legale ca nu polueaza si poate cere daune de la autoritatile locale.

Conducerea Kronospan Sebes sustine ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie si aduce ca argumente verificarile realizate de catre Agentia de Protectia Mediului Alba si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj-Napoca, care nu a constatat emisii peste normele legale.

Pentru a fi validat referendumul, e necesara prezenta la urne a jumatate din cei 28.000 de alegatori. Intrebarea formulata de organizatori e cu raspuns indus. "Sunteti de acord cu poluarea cu formaldehida a orasului Sebes?" Cu toate acestea, prezenta la urne era ieri destul de redusa. Potrivit unor analize realizate recent de medicii oncologi de la Spitalul Judetean Alba, unii dintre angajatii companiei Kronospan Sebes sunt suspecti de cancer, cauza putand fi expunerea indelungata la formaldehida

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Adevarul: Formaldehida, motiv de referendum la Sebes

Locuitorii cu drept de vot din Sebes, judetul Alba, au participat, ieri, la un referendum local organizat in premiera nationala, care ar putea impiedica punerea in functiune a unei noi instalatii de producere a formaldehidei pe platforma industriala de aici. Pentru ca referendumul sa fie validat, din totalul de 25.300 de localnici cu drept de vot, trebuie sa voteze jumatate plus unu.

Noua instalatie de producere a formaldehidei a fost construita de Compania Kronospan Sebes (cel mai mare producator de PAL din Romania) fara obtinerea autorizatiilor de mediu. Conducerea firmei nu este la prima neregula. In luna iunie, Kronospan Sebes a fost amendata cu 200.000 de lei de Garda Nationala de Mediu, fiindca s-a constatat o depasire a limitei privind emisiile de substante poluante. In august, Ministerul Mediului a dat un ultimatum societatii pentru a reduce poluarea generata de instalatiile de formaldehida, agentii de mediu constatand depasirea de noua ori a cotelor de carbon organic la instalatia de fabricare a placilor din fibra de lemn.

Oamenii au trebuit sa raspunda, ieri, la intrebarea: "Sunteti de acord cu producerea substantelor chi¬mice cancerigene pe raza municipiului Sebes?" Formaldehida este considerata de specialisti o substanta cancerigena, dar este indispensabila in producerea rasinilor ce intra in alcatuirea PAL-ului. Capacitatea instalatiei era, pana nu de mult, de 30.000 de tone pe an, dar Compania Kronospan doreste dublarea cantitatii si a investit 10 milioane de euro intr-o noua instalatie, fapt care i-a panicat pe locuitorii Sebesului. Primarul din Sebes, Alexandru Dancila, spune ca noua constructie nu are autorizatii de mediu, ci doar de urbanism si oamenii se tem pentru sanatatea lor.

Directorul de productie de la Kronospan neaga faptul ca formaldehida ar fi o substanta cancerigena, nefiind catalogata in acest sens de legea romaneasca sau cea europeana. Comisarul general al Garzii de Mediu Octavian Popa a declarat insa ca "noua instalatie a companiei nu are nici autorizatie de mediu, nici de constructie, iar institutia pe care o reprezinta va monitoriza emisiile instalatiei, indiferent de rezultatele referendumului.

Locuitorii din Sebes nu vor fabrica de formaldehida, substanta pe care o considera cancerigena. Investitia nu are autorizatie de construire si aviz de mediu, legal trebuind sa fie demolata.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Ziua: Referendum contra Kronospan

Realizarea unei noi fabrici de formaldehida la Sebes de catre concernul austriac Kronospan este pusa sub semnul intrebarii de rezultatul referendumului organizat, ieri, de autoritatile locale, prin care s-a cerut consultarea populatiei cu privire la producerea substantelor cancerigene pe teritoriul localitatii. Functionarea unei astfel de fabrici a fost puternic contestata de catre localnici, formaldehida figurand pe lista substantelor cancerigene, sustin unii dintre locuitori. In plus, instalatia nici nu dispune de toate avizele si autorizatiile necesare, fiind in prag de a fi demolata.

Peste 25.000 de locuitori din municipiul Sebes, judetul Alba, au fost asteptati, ieri, la urne pentru a participa la un referendum local privind producerea substantelor cancerigene pe teritoriul localitatii, informeaza Mediafax. Consultarea publica este organizata de administratia locala la cererea unui grup local de initiativa si vizeaza compania Kronospan Sebes, care produce formaldehida, substanta considerata cancerigena de unii dintre localnici. Rezultatul referendumului va fi cunoscut astazi si va fi comunicat Prefecturii Alba pentru ca aceasta, la randul ei, sa-l comunice Guvernului.

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel a declarat ca referendumul nu poate duce la inchiderea firmei Kronospan, iar aceasta se poate face doar in momentul in care se dovedeste cu documente si masuratori ale unor institute neutre ca aceasta companie incalca legea si polueaza.

Formalehida contestata

Compania, care activeaza in industria mobilei, a anuntat ca intentioneaza sa inaugureze in acest an o fabrica noua, de formaldehida, menita sa asigure cerintele tot mai mari de rasini necesare pentru productia proprie de placi. Deschiderea noii fabrici s-a lovit de o puternica opozitie din partea locuitorilor care considera substanta cancerigena. De asemenea, unii dintre angajatii companiei Kronospan Sebes sunt suspecti de cancer, potrivit unor analize realizate recent de medicii oncologi de la Spitalul Judetean Alba, cauza acestor probleme de sanatate putand fi expunerea indelungata la formaldehida.

Functionarea instalatiei de formaldehida este pusa sub semnul intrebarii si pentru faptul ca-i lipsesc autorizatiile de construire si acordul de mediu. Mai mult, Octavian Popa, seful Garzii Nationale de mediu declara, recent, ca noua fabrica ar putea fi demolata din cauza lipsei autorizatiilor legale. In plus, in stadiul actual de realizare, fabrica nu mai poate obtine avizul de mediu, a precizat Popa.

Analize fara rezultat

La randul ei, conducerea Kronospan Sebes sustine ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie si aduce ca argumente verificarile realizate de catre Agentia de Protectia Mediului Alba si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj Napoca, care nu a constatat emisii peste normele legale. Compania austriaca Kronospan detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004 de la grupul italian MD Fratti, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane de euro. Compania produce de cativa ani formaldehida, aproximativ 30.000 de tone de substanta pe an, insa acum vrea sa-si dubleze capacitatea de productie.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua

Gardianul: Referendumul anticancer de la Sebes, inutil pentru Guvern

Din punct de vedere al reprezentantului Guvernului in judetul Alba, prefectul Cosmin Covaciu, referendumul organizat la Sebes nu are nici o valoare pentru guvernanti. Cei aproximativ 25.000 de locuitori din municipiu urmau sa decida, ieri, daca sunt sau nu de acord ca firma Kronospan sa produca formaldehida pe teritoriul orasului. Probabilitatea ca oamenii din Sebes sa voteze impotriva intereselor companiei era foarte mare, avand in vedere ca mai multe consultari publice organizate pe aceasta tema s-au bucurat de prezenta masiva a locuitorilor, care au protestat fata de producerea formaldehidei. "Din punct de vedere legal, nu avem prevederi care sa permita cetatenilor sa ia decizii asupra ceea ce poate sau nu produce o companie pe raza teritoriului proprietate a acesteia", a spus Covaciu, in direct, la Realitatea TV. Ca sa fie si mai clar, acesta a declarat, in acelasi context, vorbind in numele Guvernului: "Noi nu tinem cont de referendumuri in asemenea c
azuri".

OMS spune "cancer", legea romaneasca spune "OK"

"Sunteti de acord cu producerea de substante chimice cancerigene pe raza municipiului Sebes?" este intrebarea inscrisa pe buletinul de vot de la referendum. Primarul orasului, Alexandru Dancila, a declarat ca s-a hotarat organizarea referendumului, de catre Consiliul local, la cererea a circa 3.000 de locuitori. Primarul este insa foarte constient de faptul ca, din punct de vedere legal, nu interesele localnicilor sunt cele care primeaza, avand in vedere ca nu exista nici o parghie de decizie la nivel local, ci numai la nivelul guvernului. Din aceasta cauza, el si-a exprimat speranta ca aceasta lege va fi modificata, pentru ca "este o lege veche (Legea referendumului, nr. 3/2000, n. red.), iar acesta este un caz cu care nu ne-am mai confruntat, la nivel national, este o situatie noua".

Reprezentantul companiei Kronospan, directorul de productie Adrian Bacila, a negat chiar necesitatea referendumului. "Formaldehida nu este o substanta cancerigena, catalogata in acest sens de legea romana si de legea europeana. Dimpotriva, are o clasificare de cod CAEN si poate sa fie produsa legal", a declarat acesta pentru Realitatea TV. El a mai acuzat ca nu exista un dialog si ca "totul s-a mutat in strada".

Spusele directorului Bacila nu sunt tocmai exacte. Formaldehida este un produs cancerigen, clasificat ca atare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii inca din 2004. In concentratie mare, aceasta substanta ataca sistemul respirator, sistemul nervos, sistemul imunitar si ficatul, putandu-se ajunge la cancer. Legislatia din Uniunea Europeana reglementeaza foarte dur obtinerea formaldehidei si a produselor derivate.

Kronospan construieste ilegal si polueaza

Scandalul de la Sebes a fost declansat de faptul ca firma Kronospan a demarat construirea unei noi fabrici de formaldehida, pe langa cea existenta. In acest sens, ei au importat o instalatie second-hand din Franta si au trecut la constructie, desi aveau doar aviz de urbanism. A primit amenzi de la Primarie si Inspectoratul in Constructii, s-au ales cu plangeri penale, dar au continuat. Octavian Marius Popa, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), a declarat ca noua instalatie de formaldehida va fi demolata.

"Garda de Mediu va lua masura intrarii in legalitate si aceasta nu poate fi obtinuta decat prin demolarea instalatiei, acordul de mediu nemaiputand fi dat in aceasta faza", a subliniat Octavian Marius Popa. Compania Kronospan a mai fost amendata de Garda Nationala de Mediu in iunie, cu 200.000 de lei noi (2 miliarde de lei vechi) si avertizata cu suspendarea autorizatiei de functionare, din cauza depasirii limitei privind emisiile de substante poluante.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

Romania Libera: Kronospan produce in continuare la Sebes

Peste 25.000 de locuitori din Sebes (judetul Alba) au fost asteptati ieri la vot in cadrul referendumului organizat pentru a interzice productia de substante cancerigene pe raza municipiului.

Referendumul a fost organizat de Consiliul Local, la initiativa unui "comitet" care a strans mai mult de 3.000 de semnaturi impotriva construirii unei fabrici de producere a formaldehidei pe platforma industriala Kronospan. Noua fabrica – cu o capacitate de 60.000 de tone pe an – ar urma sa inlocuiasca vechea instalatie, care este functionala si are o capacitate de 30.000 de tone pe an.

Chiar daca subiectul referendumului a concentrat atentia opiniei publice din Sebes din ultimele luni, prezenta la referendum a fost redusa. Pana ieri la amiaza, la urne se prezentasera aproximativ 10% din persoanele inscrise pe listele electorale. Rezultatul referendumului nu era greu de ghicit, avand in vedere modul in care a fost formulata intrebarea: "Sunteti de acord cu producerea substantelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebes?".

S-a mizat pe faptul ca raspunsul locuitorilor va fi negativ, iar compania Kronospan ar fi obligata sa opreasca productia de formaldehida, substanta considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii "posibil cancerigena". In realitate, insa, Kronospan va putea produce in continuare formaldehida in instalatia veche, care are toate avizele necesare. Compania va avea insa probleme cu noua instalatie, care a fost ridicata fara aviz de mediu si fara autorizatie de constructie.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Ultimele știri