Germania a devenit in mod surprinzator liderul mondial al energiei solare, informeaza New York Times. Politica agresiva de incurajare a energiilor regenerabile a surclasat clima nefavorabila. Germania are cea mai mare piata pentru sistemele fotovoltaice, detine jumatate din totalul instalatiilor de la nivel mondial si este al treilea producator din lume al celulelor si modulelor solare, dupa China si Japonia.
Legislatorii germani intentioneaza insa sa reduca subventiile generoase acordate de guvern pentru sprijinirea energiei solare. Acestia considera ca dezvoltarea prea rapida a sistemelor solare va ridica facturile la electricitate ale consumatorilor.
Antreprenorii de pe aceasta piata avertizeaza insa ca reducerea subventiilor va duce la pierderea pozitiei de lider a Germaniei in aceasta industrie. Ei au ca exemplu Japonia si SUA, care au decazut pe masura ce guvernele lor au scazut subventiile acordate.
Dezbaterea asupra acestor subventii va sublinia modul in care o tara dezvoltata va face tranzitia de la sustinerea unui sector energetic alternativ la crearea unei industrii de masa care va concura cu sursele conventionale.
Anton Milner, directorul executiv al Q Cells, considera ca, in cazul in care va fi adoptata, propunerea Uniunii Crestin Democrate va ucide aceasta industrie.
Peste 40.000 de oameni lucreaza in industria fotovoltaica din Germania. Directorul executiv Q Cells a declarat ca a fost inregistrata o crestere de 63% a profitului din primul sfert al anului.
In centrul dezbaterii reducerii subventiilor se afla Legea Energiilor Regenerabile. Acest act le cere companiilor energetice sa cumpere toata energia alternativa produsa de aceste sisteme, la un pret fix, pentru 20 de ani.
Cantitatea de electricitate produsa de aceste instalatii a crescut cu 60% in 2007 fata de 2006, mai rapid decat oricare alta forma de energie alternativa. Acest lucru a fost posibil intr-o tara care are in medie doar 1.528 de ore insorite pe an, sub o treime din numarul total de ore pe timp de zi. Aceste cifre sunt comparabile cu cele din Londra, dar cu o treime mai mici decat numarul ore insorite din Florenta si doar jumatate din cele din San Diego. Cresterea instalatiilor solare din Germania este cu atat mai surprinzatoare.
14.2% din electricitatea Germaniei provine din surse regenerabile, care a depasit deja tinta de 12.5% impusa de UE.
Energia solara adauga 1.01 euro la factura lunara de electricitate. Pana in 2014, costurile vor ajunge la 2.14 euro, estimeaza Asociatia Germana a Energiei Solare.
Cresterea volumului de energie generata prin sisteme solare creste insa intr-un ritm mult mai rapid decat prevazut initial. Unul dintre legislatorii conservatori considera ca energia solara ar putea adauga pana la 8 euro la factura lunara de electricitate. Acesta considera ca, fara nicio schimbare legislativa, industria solara va absorbi, pana in 2015, 120 miliarde de euro din sprijinul public.
Propunerea conservatorilor vizeaza accelerarea ratei de declin a subventiilor, cu pana 30% in 2009 si 9% in 2010.
Angela Merkel, presedintele Uniunii Crestin Democrate, nu si-a facut inca publica pozitia in aceasta dezbatere. Uniunea trebuie sa castige insa si acordul partenerilor de guvernare, Partidul Social Democrat, care a intarit legea energiilor regenerabile in 2004.
Antreprenorii din domeniu militeaza si fac lobby impotriva adoptarii acestor modificari.
Eicke Weber, unul dintre cei mai renumiti fizicieni, considera ca estimarea de 120 de miliarde de euro este prea mare si nu ia in calcul cresterea pretului la electricitatea conventionala. Acesta a adaugat ca, pana in 2014-2015, reducerea graduala a costurilor pentru energia solata va elimina diferenta de pret dintre electricitatea conventionala si cea generata de sistemele solare. Fizicianul estimeaza ca subventiile vor ajunge 40 -60 miliarde de euro, o treime din suma pe care statul german o plateste pentru a sustine industria carbunelui.
Spania, Franta, Italia si Grecia au copiat sistemul german de subventionare.Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a propus un plan prin care consumatorii cu panouri solare primesc o suma de bani echivalenta cu electricitatea pe care ar fi consumat-o prin surse conventionale.