Reducerea emisiilor salveaza coralii

Pentru a impiedica distrugerea recifelor de corali de catre aciditatea tot mai mare a oceanelor, oamenii trebuie sa limiteze cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera din atmosfera, sustine un grup de cercetatori marini, informeaza Reuters.

„Actiunea cea mai logica in lupta impotriva impactului pe care acidul oceanelor il are asupra recifelor de corali este stabilizarea concentratia de dioxid de carbon din atmosfera”, sustin cercetatorii intr-un document numit Declaratia Honolulu, eliberat la conferinta Statelor Unite despre recife de corali organizata in Hawaii.

Aciditatea oceanelor reprezinta o alta amenintare pentru corali cauzata de incalzirea globala, alaturi de cresterea nivelului marii, cresterea temperaturii apelor de la suprafata si decolorarea corarilor, spun cercetatorii.

Recifele de corali reprezinta „santinelele ecosistemelor”, un semn ca mediul inconjurator se schimba, a spus Billy Causey, unul dintre cercetatorii de la Programul Sanctuarului Marin National din Statele Unite.
„Cu toate ca aciditatea oceanelor afecteaza sanatatea apelor, in acelasi timp, cresterea dioxidului de carbon din atmosfera, va afecta si mediul terestru”, a declarat Causey.

Recifele de corali aduc beneficii economice si de mediu a milioane de oameni, incluziv protectie impotriva valurilor si furtunilor, dar si ca sursa de hrana, in industria farmaceutica, asigura locuri de munca si castiguri banesti, potrivit declaratiei.

Oceanele devin mai acide pentru ca au absorbit aproximativ 525 miliarde de dioxid de carbon in ultimii 20 de ani, aproape o treime dintre emisiile generate de activitatile oamenilor in aceeasi perioada. Dioxidul de carbon se amesteca cu apa marii si formeaza acid carbonic.

Cercetatorii marini au descoperit aciditate in apele adanci ale oceanelor, departe la tarm, dar un studiu publicat anul acesta in jurnalul Science a descoperit acelasi fenomen dezastruos in reciful din Pacificul Americii de Nord, intre Canada si Mexic. Acest fenoment este foarte probabil sa se gaseasca si in alte parti de pe glob. Apa devine corosiva si incepe sa dizolve scoicile, scheletele stelelor de mare si coralii.

Stabilizarea emisiilor de dioxid de carbon a fost recomandarea principala pe termen lung din Declaratia Honolulu. Recomandarile cheie pe termen scurt este educarea recifelor de corali, care se pare ca au o rezistenta naturala impotriva adicifierii. Declaratia Honolulu va fi prezentata Organizatiei Natiunilor Unite si altor forumuri globale, regionale si natioanale.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri