Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Reducerea consumului si nu investitiile duc Romania mai aproape de tintele 2020

In conditiile in care anul 2013 este considerat un boom in energia regenerabila, tara noastra este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energia verde, insa nu datorita investitiilor, ci pe fondul unui consum brut de energie electrica scazut, a declarat, joi in cadrul unei conferinte vicepresedintele ANRE, Emil Calota.

Angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de Comisia Europeana pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrica.

Cred ca ar fi interesant pentru strategii in energie sa se gandeasca la faptul ca Romania la nivelul anului 2013 – 2014 este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energie verde nu neaparat pentru ca doar sectorul investitional a mers foarte bine, dar si pentru ca, din nefericire, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania”, a explicat Calota, citat de Agerpres.

Vicepresedintele ANRE a adaugat ca, potrivit ultimelor date, in prezent avem 3.150 de MW ca anvelopa acreditati cu schema de sprijin in conformitate cu prevederile legale.

In acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopa acreditati cu schema de sprijin in conformitate cu prevederile legale. Pe structura tehnologica, merita remarcat ca exact domeniile pe care Romania avea premisele de dezvoltare — pentru ca resursele naturale ca avantaj comparativ in relatia cu piata globala de energie le aveau exact aceste doua domenii — sunt ramase in urma, respectiv cel mai tare sunt ramase tehnologiile de biomasa, biogaz si geotermal, dar si hidro”, a precizat Emil Calota.

El a remarcat ca energia eoliana „a mers destul de bine” pentru ca in prezent sunt aproape 2.000 de MW, boom-ul in energia regenerabila fiind dat de capacitatile fotovoltaice unde, pana acum, sunt aproape 650 de MW acreditati.

Avem inca in lucru 33 MW care sunt doar cu autorizatii de infiintare si sunt in diferite stadii de efectuare a probelor si pe ei contam la realizarea planului (de actiune in domeniu — n.r.), astfel ca vor ajunge la 680 de MW”, a mai spus reprezentantul ANRE.

In ceea ce priveste cadrul legislativ, singura dintre prevederile legale care inca se gaseste in discutie, pe de o parte, cu Comisia Europeana, iar pe de alta parte in dezbaterea Parlamentului este legea de aprobare a OUG 57.

spot_img

Ultimele știri