Schimbările climatice și cererea de hrană ar putea reduce habitatul speciilor la o pătrime până în 2100

Mamiferele, păsările și amfibienii au pierdut 18% din habitatele naturale, la nivel mondial, ca urmare a agriculturii și a schimbărilor climatice, arată un nou studiu. În cel mai rău scenariu, această pierdere ar putea să crească până la 23% în următorii 80 de ani.

Studiul, publicat în Nature Communication, a analizat schimbările de teritorii a 16.919 specii, din anii 1700 până în prezent. Aceste date au fost folosite și pentru a prezice schimbări până în anul 2100, ținând cont de 16 scenarii climatice și socio-economice diferite.

„Dimensiunea habitatului a aproape tuturor păsărilor, mamiferelor și amfibienilor cunoscuți se micșorează, în primul rând din cauza transformării terenurilor de către oameni, pe măsură ce continuăm să ne extindem zonele agricole și urbane”, a spus dr. Robert Beyer, din cadrul Departamentului de Zoologie al Universității din Cambridge, autorul raportului.

Unele specii sunt mai puternic afectate decât altele. 16% din specii și-au pierdut peste jumătate din aria istorică naturală estimată, cifră care ar putea crește până la 26% până la sfârșitul secolului.

S-a constatat că intervalele geografice ale speciilor s-au micșorat recent cel mai semnificativ în zonele tropicale. Până acum aproximativ 50 de ani, cea mai mare dezvoltare agricolă se desfășura în Europa și America de Nord. De atunci, suprafețe mari de teren au fost transformate pentru agricultură la tropice: degajarea pădurii tropicale pentru plantațiile de palmieri în Asia de Sud-Est sau, de exemplu, pentru pășuni, în America de Sud.

Pe măsură ce oamenii își mută activitățile mai adânc în tropice, efectul asupra zonelor de specii devine disproporționat de mare, din cauza unei bogății mai mari de specii în aceste zone și pentru că zonele naturale ale acestor specii sunt mai mici.

„Tropicele sunt puncte fierbinți de biodiversitate, cu o mulțime de specii cu rază mică de acțiune. Dacă un hectar de pădure tropicală este transformat în teren agricol, mult mai multe specii își pierd proporții mai mari din locuința lor decât în locuri precum Europa”, a spus Beyer.

„Speciile din Amazon s-au adaptat pentru a trăi într-o pădure tropicală. Dacă schimbările climatice determină transformarea acestui ecosistem, multe dintre aceste specii nu vor putea supraviețui – sau cel puțin vor fi împinse în zone mai mici ale pădurii tropicale rămase”, a mai spus Beyer. „Am constatat că, cu cât emisiile de carbon sunt mai mari, cu atât devine mai rău pentru majoritatea speciilor în ceea ce privește pierderea habitatului”.

Citește și: 

64 de țări și-au asumat să inverseze degradarea habitatelor naturale

Distrugerea habitatelor va genera focare de boli mai periculoase decât COVID-19

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri