Societatea Kronochem Sebes a inaintat, miercuri, recurs la sentinta de saptamana trecuta a Tribunalului Alba privind demolarea noii instalatii de formaldehida.
Prin sentinta civila nr. 7/ 2008 a instantei din Alba Iulia a fost dispusa respingerea actiunii formulate, in toamna anului trecut, de societatea din Sebes prin care se solicita anularea unor note de constatare ale celor de la Garda de Mediu. Comisarii de mediu au cerut demolarea noii instalatii de formaldehida, iar ulterior, in baza unor noi controale, societatea a fost sanctionata contraventional.
Seful Comisariatului Garzii de Mediu Alba, Marcel Danet, a declarat, saptamana trecuta, ca decizia de demolare a fabricii ramane valabila si va fi pusa in aplicare dupa epuizarea cailor de atac ale celor de la Kronochem.
In cursul lunii octombrie 2007, directorul de productie al companiei Kronospan Sebes, Adrian Bacila, a declarat ca demontarea instalatiei de formaldehida va incepe din 24 octombrie, lucru care nu s-a concretizat insa. Cateva zile mai tarziu, reprezentantii companiei motivau intarzierea survenita in demontarea instalatiei prin faptul ca aceasta poate fi facuta doar de o firma specializata in operatiuni de asemenea anvergura, iar in Romania nu ar exista astfel de societati.
Un alt motiv sustinut de companie a fost acela ca firma din Sebes a contestat in instanta cererea autoritatilor de a demola instalatia, motivand ca aceasta era in curs de autorizare. In plus, reprezentantii firmei spuneau ca, din punctul lor de vedere, procedura de obtinere a autorizatiilor necesare functionarii instalatiei de formaldehida era in derulare.
La vremea respectiva, Garda de Mediu a acordat un termen de 30 de zile pentru a pune in aplicare decizia de demolare, in caz contrar urmand ca societatea sa fie amendata cu 100.000 de lei. La expirarea termenului, la sfarsitul lunii octombrie, compania a achitat amenda, iar firma a primit un nou termen de 30 de zile pentru a demola instalatia ridicata in proportie de 90% fara autorizatie de constructie si de mediu. Odata acest termen expirat, Garda de Mediu nu a mai putut aplica nicio amenda, deoarece reprezentantii companiei au contestat la Tribunalul Alba nota de constatare a inspectorilor de mediu.
Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, pe platforma Kronospan din municipiul Sebes, investitie evaluata la zece milioane de euro, a provocat o opozitie intensa in randul multor localnici. A fost organizat si un referendum local, in 23 septembrie 2007, nevalidat insa din cauza prezentei reduse la urne a locuitorilor din Sebes. Chiar daca referendumul ar fi fost validat insa, consultarea publica nu ar fi avut nicio finalitate juridica in ceea ce priveste noua instalatie de formaldehida.
Conducerea companiei sustine insa ca productia de formaldehida nu ar implica niciun risc pentru populatie. Reprezentantii societatii mai spun ca tehnologia folosita este astfel programata incat opreste automat productia daca sunt inregistrate conditii anormale de lucru, evitandu-se astfel aparitia conditiilor de risc major.
Kronospan vizeaza punerea in folosinta pe platforma din Sebes a unei instalatii de formaldehida, unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic. In prezent, la Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida cu o capacitate de 30.000 de tone pe an.
Compania internationala Kronospan, cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2% din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume.
Kronospan detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la aproximativ 250 de milioane de euro.