Rectorul UPB va putea locui intr-o casa pasiva

Rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti va putea locui intr-una din cele doua case pasive construite in campusul universitatii, a declarat marti, pentru Green Report, prof. dr. ing. Adrian Badea.

“Casa a fost special facuta sa fie locuita. Noi am facut propunerea, acum ramane de vazut daca rectorul va fi de acord. Oricum, casa poate fi folosita pentru diverse intalniri si poate gazdui intr-un mod familial oaspetii UPB”, a declarat profesorul Badea.

Potrivit acestuia, cealalta locuinta va fi folosita ca laborator pentru dezvoltare in domeniul cladirilor inteligente.

Profesorul Badea a precizat ca sistemul de monitorizare a consumurilor este inca in faza de lucru, ceea ce face imposibila o campanie de monitorizare pe timp de un an. Cu toate acestea, potrivit calculelor, consumul de pana acum al celor doua case pasive, inaugurate in primavara, este de 2818 kWh.

Ce defineste o casa pasiva

“Potrivit standardelor admise, o casa pasiva este o casa care consuma in decursul unui an mai putin decat produce”, spune profesorul Adrian Badea.

Astfel, standardele prevad ca pentru incalzire si racire, consumul anual nu trebuie sa depaseasca 15 kWh pe metru patrat. Consumul total de energie (incalzire, apa calda, iluminat, etc) nu trebuie sa depaseasca 50 kWh pe metru patrat, iar pe timpul iernii temperatura interioara nu va cobori sub 20 de grade. Pe timpul verii, aceasta nu va depasi 26 de grade.

“Amprenta unei case este de 94 de metri patrati, cu o suprafata utila de 140 de metri patrati. Foarte importanta este aria vitrata, care are o suprafata de 32 de metri patrati. Majoritatea ferestrelor sunt pe fatada sudica, pentru a primi caldura de la soare in perioada iernii”, a explicat reprezentantul UPB.

Casa pasiva „Vest” este echipata cu o pompa de caldura (foraj efectuat pana la 80 m), panouri solare termice, panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 3 kW si panouri termice.

Consumul de energie electrica al acestei case este de 4.270 kWh/an si produce 5.250 kWh/an.

Casa pasiva „Est” este incalzita cu aer ventilat, care, intr-o prima prima treapta este incalzit intr-un put canadian. „Putul canadian este in fapt o teava la o adancime de 2,5 metri care insa este foarte eficient. Imaginativa ca aerul aspirat la o temperatura de -15 grade Celsius este adus de acesta la un grad Celsius”, a explicat Adrian Badea.

De asemene, casa mai este dotata cu un recuperator de caldura, panouri solare termice, panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 3 kW, panouri termice si o mini-turbina eoliana care va produce aproximativ 3.000 kWh/an si care va functiona 1.500 de ore/an.

Consumul casei este de 6.412 kWh/an si produce 5.250 kWh/an.

Referindu-se la investitia efectuata, acesta a precizat ca nu se pot face calcule, deoarece toate materialele au fost donate. “Pentru noi e greu sa spunem care este pretul constructiei. Am avut 64 de sponsori care au donat materiale, iar constructorul a efectuat lucrarea voluntar. Insa sunt studii care arata o crestere a pretului pe metru patrat fata de o casa normala cu 20 – 25 la suta”, a mai spus Badea.

Cosmin Zaharia

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Casele pot deveni autonome energetic

Primele 2 case pasive din Romania, amplasate in Politehnica si locuite de studenti

spot_img

Ultimele știri